Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Letuška odhalila temné tajomstvá aeroliniek: Päť otrasných faktov, ktoré ste nemali radšej vedieť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinksktock.com)

LONDÝN - Bývalá zamestnankyňa v leteckom priemysle, Allison Hopeová, počas svojej kariéry okolo seba videla a počula veľa vecí, ktoré by široká verejnosť, využívajúca leteckú dopravu, radšej ani nemala tušiť. Niektoré z nich sú totiž doslova zarážajúce. Napríklad ako tie, že úmrtia na palubách počas letu nie sú vôbec ničím nezvyčajným a že skoro každý stroj má nejaké problémy.

Záhada nešťastia nad Československom: Letuška, ako jediná, prežila pád lietadla z 10-tisíc metrov

1. Na palube nepite kávu a čaj a nekonzumujte pripravené jedlá

Vodné zdroje na prípravu teplých nápojov pochádzajú z nádrží, ktoré sa ťažko čistia a majú vyššiu pravdepodobnosť výskytu baktérií a iných nečistôt. Inými slovami, Allison na stránke Refinery29 radí vyhýbať sa čomukoľvek, čo si vyžaduje vodu z "vodovodu", ako sú káva, čaj, a pod., a piť iba balenú vodu. Taktiež neodporúča na palube jesť hocijaké jedlo podávané z obalu, pretože jeden z najväčších dodávateľov pre letecké spoločnosti, údajne už mal problémy s hygienou. Strach však, samozrejme, netreba mať u všetkých dopravcov, pretože tí medzinárodní sú známi svojou výbornou kuchyňou.

2. Dvakrát si premyslite použitie odkladacej plochy na sedadle pred vami

Ľudia si na ňu zvyknú klásť jedlo, pitie či notebooky, ale to asi nevedia, že niektorí ich kolegovia ju využívajú ako prebaľovací pult a bohužiaľ je teda oveľa menej čistá, ako by sa predpokladalo. Allison preto radí, aby si každý svoj pultík najprv očistil antibakteriálnymi vreckovkami, než sa ho budete dotýkať, či nebodaj z neho jesť. Nikdy neviete, kto pred vami mohol zvracať, alebo inak znečistiť povrch svojimi telesnými tekutinami.

3. Žiadne miesto v lietadle nie je bezpečnejšie ako iné

Aj keď existuje debata o tom, kam si sadnúť v lietadle na zvýšenie šancí na prežitie pri leteckej nehode, podľa Allison je to v podstate úplne jedno. Nech si analýzy vravia, čo chcú, odborníci vedia svoje. Ak sa lietadlo zrúti z výšky 9 km nad Atlantickými oceánom, máte rovnakú smolu bez ohľadu na to, kde sa nachádza vaše sedadlo. Hoci sú pády lietadiel vzácne, šance na prežitie budú aj tak vždy záležať od okolností tejto tragickej udalosti.

4. Prakticky každé lietadlo má nejaký problém

Tak, ako keď vám zasvieti kontrolka výmeny oleja a vy počkáte radšej z ekonomických dôvodov na servis do budúceho týždňa, aj aerolinky riešia niektoré veci podobne. Závisí od toho, aká je závažnosť poruchy a riziko nebezpečenstva. Ak je vyhodnotené, že oprava počká, lietadlo sa dostane do rúk odborníkov až počas vopred naplánovanej prehliadky, alebo vtedy, keď pristane na letisku, kde má letecká spoločnosť personál a diely na opravu. Allison však hovorí, že sa netreba až tak báť, pretože, ak je situácia naozaj vážna, lietadlo vyradia kvôli oprave z prevádzky.

5. Neprístojnosti a smrť hneď vedľa vás

Nikto zatiaľ nepotvrdil, či je to nadmorskou výškou, alebo niečím iným, no ľudia si zvyknú bláznivými spôsobmi užívať aj počas cesty lietadlom. Niektorí majú sex, a to nie vždy vo dvojici, ale aj sami so sebou, veď prečo si nedopriať trochy masturbácie, iní pijú lacné chardonnay už o šiestej ráno a zvracajú potom, kde sa len dá. Sedadlá sú v podstate najčastejšie vymieňanou vecou v lietadle. Nuž a nezriedka sa stáva, že dôjde aj k úmrtiu. Zvyčajne ide o starších ľudí s ochorením srdca. Vtedy pilot zamieri na najbližšie letisko, ale pasažieri niekedy skonajú tak potichu, že sa o tom personál dozvie až po prílete na miesto určenia, keď sa všetci poberajú von. Aj váš sused totiž môže vyzerať, že len pokojne spí.

Viac o téme: Aerolinky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu