Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Pôvod páchateľov sexútokov z Kolína potvrdený: Útočili výhradne cudzinci, tvrdí minister

Ženy v Kolíne protestujú proti sexizmu
Ženy v Kolíne protestujú proti sexizmu (Zdroj: SITA)

KOLÍN NAD RÝNOM - Nemecká polícia zatiaľ kvôli silvestrovskému incidentu v Kolíne vyšetruje 19 podozrivých, všetci sú cudzinci. Desať z nich sú žiadatelia o azyl, sedem z nich sa v Nemecku zdržiava nelegálne.

Podľa serveru Focus Online to dnes v krajinskom sneme Severného Porýnia-Vestfálska povedal minister vnútra tejto najľudnatejšej spolkovej krajiny Ralf Jäger. Celkovo sa počas silvestrovskej noci zhromaždilo pri kolínskej hlavnej stanici približne tisíc mužov, a z davu sa následne vyčleňovali skupiny, ktorých členovia obkľučovali ženy, sexuálne ich napádali a okrádali ich. "Ako výpovede svedkov, ako aj správy od kolínskej a spolkovej polície naznačujú, že sa trestných činov dopúšťali takmer výhradne ľudia prisťahovaleckého pôvodu," povedal dnes Jäger.

Polícii vyčítal závažné chyby, pretože priamo poćas silvestrovskej noci nepožiadala o posily a následne o incidente mlčala. Zdôraznil, že zo strany úradov neprišiel žiadny pokyn na to, aby vedenie polície zamlčovalo informácie o pôvode páchateľov a o tom, že medzi podozrivými sú aj vysídlenci. "Musíme si uvedomiť, že k nám neprichádzajú len lekári, inžinieri a vedci, ale aj zločinci," uviedol Jäger.

Spolkový minister vnútra Thomas de Maiziére dnes v Berlíne varoval pred tým, aby nemecká verejnosť paušálne podozrievala zo zločinov všetky utečencov. "Je však legitímne hovoriť o pôvode páchateľov, nesmieme tu vytvárať špirálu mlčania. Je to aj v záujme utečencov samotných, aby sa rozlišovalo, kto z utečencov je zločinec, a kto nie," povedal.

De Maiziére tiež uviedol, že vláda pripravuje sprísnenie zákonov v oblasti sexuálneho napadnutia. V súčasnosti nemecké právo hodnotí sexuálny styk ako znásilnenie, len keď je vynútený násilím či vyhrážkami alebo keď páchateľ zneužije obeť, ktorá sa nemôže brániť. Podľa pripravovaného návrhu by sa za znásilnenie považoval akýkoľvek sex, s ktorým obeť vyjadrila nesúhlas - stačilo by, aby povedala nie.

Vláda chcela zákon sprísniť už skôr, pretože doteraz bolo ťažké páchateľom znásilnenie dokázať - za posledných 11 rokov bolo odsúdených približne 1000 ľudí, pričom trestných oznámení bol desaťnásobok. Silvestrovské incidenty prácu na norme urýchlili a ešte na jar by sa jej mal začať zaoberať Spolkový snem. Podľa odborníkov však nie je isté, či sa ju podarí schváliť ešte v prvej polovici roka.

Trestné oznámenie kvôli silvestrovskému incidentu v Kolíne podalo už 516 osôb. Celkom 237 ich oznámilo sexuálne napadnutie. Podobné incidenty sa v menšom rozsahu stali počas silvestrovskej noci tiež v Hamburgu, v Stuttgarte a v Düsseldorfe.

Viac o téme: útokyImigrantiKolínCudzinci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu