Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Monumentálna socha diktátora vyvolala senzáciu: Jej FOTO obletelo svet, úrady ju zakázali

Obrovskú sochu Mao Ce-tunga postavili len v decembri
Obrovskú sochu Mao Ce-tunga postavili len v decembri (Zdroj: SITA)

PEKING - Čínske úrady sa pustili do odstraňovania obrovskej sochy zakladateľa komunistickej Číny Mao Ce-tunga, ktorá bola až vlani v decembri postavená v otvorenej krajine v čínskej provincii Che-nan.

Ako dnes informoval čínsky Ľudový denník, činiteľ miestnej dediny to zdôvodnil tým, že stavba nebola povolená. Na internetových sociálnych médiách sa podľa spravodajstva BBC objavili oficiálne neoverené fotky demontáže pozlátenej sochy v hodnote troch miliónov jüanov (370 tisíc eur), ktorú údajne financovala skupina miestnych podnikateľov. Údajne zmizli nohy a hlava bola pokrytá čiernou látkou.

Socha diktátora, ktorý vládol Číne takmer tri desaťročia, siahala do výšky 37 metrov. Stavba trvala deväť mesiacov a dokončená bola v decembri. Mao Ce-tunga autor sochy zachytil, ako sedí s rukami prekríženými v lone a hľadí pred seba.

Mao Ce-tung (1893-1976) stál na čele revolúcie, ktorá viedla k vytvoreniu Čínskej ľudovej republiky v roku 1949. Od tej doby až do svojej smrti v roku 1976 najľudnatejšej krajine sveta neobmedzene vládol. Snímky sochy obleteli svetové médiá. Stavba svojou monumentálnosťou vyvolala kritiku na čínskych sociálnych sieťach.

Viac o téme: Mao Ce-tung
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu