Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Tragédia airbusu, pri ktorej zomrelo 162 cestujúcich: Za všetko mohol chybný diel

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Twitter)

JAKARTA - Chybný diel lietadla Airbus A320-200 bol "hlavným faktorom", ktorý prispel k zrúteniu lietadla spoločnosti AirAsia vlani v decembri v Indonézii. K nehode, pri ktorej zahynulo všetkých 162 ľudí na palube, prispeli tiež chybné rozhodnutia pilotov v reakcii na poruchu. Uviedli to podľa spravodajského serveru BBC dnes indonézski vyšetrovatelia.

Denník The Wall Street Journal napísal, že išlo o poruchu elektrického systému lietadla, ktorá viedla k zlej činnosti smerového kormidla. Podľa záznamov o údržbe stroja vraj k týmto problémom dochádzalo opakovane v priebehu niekoľkých mesiacov pred haváriou lietadla.

Elektrická závada tiež zavinila, že sa vypol systém autopilota. "Následné kroky posádky viedli k tomu, že sa lietadlo stalo neovládateľným," konštatoval indonézsky národný výbor pre bezpečnosť dopravy po ročnom vyšetrovaní.

Stroj mieriaci z indonézskeho mesta Surabaya do Singapuru spadol za zlého počasia 28. decembra do mora neďaleko ostrova Borneo. Riadiace stredisko stratilo s posádkou kontakt asi 40 minút po štarte. Predtým posádka uviedla, že sa blíži k nebezpečným búrkovým mrakom.

Viac o téme: AirbusIndonéziaJakarta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu