Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

VIDEO Havária malajzijského lietadla: Záchranári našli vrak, stroj možno dopadol na hladinu!

Vrak AirAsia QZ 8501 Zobraziť galériu (2)
Vrak AirAsia QZ 8501 (Zdroj: YouTube)

JAKARTA - Indonézski záchranári našli po dlhých hodinách vyčerpávajúceho pátrania vrak havarovaného lietadla AirAsia QZ 8501. More najskôr vyplavilo zopár trosiek a potom odhalilo desiatky tiel pasažierov, ktorí zahynuli pri sobotnom leteckom nešťastí.

"Ráno sme našli ďalšie tri telá, dve mužské a jedno ženské. Žena mala na sebe uniformu letušky," citovala agentúra DPA Sulistya. Operáciu však podľa neho brzdí nepriaznivé počasie - vlny dosahujú výšku až tri metre.

Riaditeľ spoločnosti AirAsia Tony Fernandes povedal, že je príliš skoro špekulovať o príčine tragédie. Lietadlo podľa jeho slov nevyslalo pred pádom núdzový signál. Indonézski predstavitelia už skôr potvrdili, že trosky, ktoré sa našli pri pobreží provincie Stredný Kalimantan, približne 160 kilometrov juhozápadne od mesta Pangkalan Bun, pochádzajú z lietadla Airbus A320-200 spoločnosti AirAsia. Stroj so 162 ľuďmi na palube sa stratil v noci na nedeľu počas letu z indonézskeho mesta Surabaya do Singapuru.

Záchranári našli veľký predmet, ktorý by mohol byť vrakom lietadla 

Záchranári pátrajúci po vraku lietadla spoločnosti AirAsia, ktoré sa v nedeľu zrútilo do mora pri pobreží indonézskeho ostrova Kalimantan (Borneo), objavili pomocou sonaru pod morskou hladinou veľký tmavý predmet. Mohlo by ísť o trup havarovaného lietadla.

"Leží približne 30-50 metrov pod hladinou. Modlíme sa, aby to bolo to lietadlo, nech môžeme čo najrýchlejšie vyzdvihnúť telá," uviedol dnes podľa agentúry Reuters jeden z členov indonézskeho pátracieho tímu.

Počasie spomaľuje práce záchranárov

Silný vietor a až dvojmetrové vlny spomaľovali dnes prácu pátracích tímov pracujúcich na vyzdvihovaní tiel obetí havárie malajzijského lietadla spoločnosti AirAsia, ktoré sa v nedeľu zrútilo do mora pri pobreží indonézskeho ostrova Borneo. Informovala o tom agentúra AP.

Od utorka, keď záchranári prvý raz spozorovali na morskej hladine mŕtve telá pasažierov havarovaného lietadla, sa z vody podarilo vyzdvihnúť celkovo sedem tiel. Bolo medzi nimi aj telo letušky ešte stále oblečenej v červenej rovnošate spoločnosti AirAsia.

Silné morské prúdy zabránili záchranárom nasadiť potápačov a odplavili telá obetí a trosky lietadla smerom k plážam pri meste Pangkalan Bun, teda približne 160 kilometrov od miesta, kde ich záchranári prvý raz spozorovali. V dôsledku silného vetra zostala dnes na zemi aj väčšina vrtuľníkov, takže v pátraní pokračujú len hladinové plavidlá.

Záchranári zatiaľ objavili 7 tiel obetí

Z mora blízko indonézskeho ostrova Borneo sa doteraz podarilo vyloviť telá siedmich obetí nedeľnej nehody lietadla spoločnosti Indonesia AirAsia. Záchranári ale vyvrátili predchádzajúcu informáciu o tom, že jedna zo štyroch novo nájdených obetí na sebe mala záchrannú vestu. Lode ďalej pokračujú v prehľadávaní oblasti havárie, akciu však výrazne komplikuje zlé počasie, kvôli ktorému muselo byť odvolané letecké pátranie.

Informáciu o záchrannej veste poprel člen najužšieho vedenia indonézskeho pátracieho tímu Tatang Zaenudin, ktorý ju predtým médiám sám oznámil. "Dnes ráno sme vyzdvihli celkom štyri telá a jedno z nich na sebe malo záchrannú vestu," uviedol Zaenudin dnes ráno. Neskôr však svoje tvrdenie odvolal. "Nemáme žiadnu obeť so záchrannou vestou. Telo sme našli v 8:20 (miestneho času, 2:20 SEČ), vestu v 10:32, takže tu je časové oneskorenie," povedal teraz agentúre Reuters.

Medzi nájdenými obeťami je najmenej jeden člen posádky, podľa šéfa pátracieho tímu Henryho Bambanga Soelistyoa ide o letušku. Soelistyo spresnil, že tri z doteraz nájdených obetí boli objavené v utorok. Niektoré skoršie informácie pritom uvádzali až štyridsať nájdených obetí.

Práve zo skutočnosti, že boli nájdené pozostatky s plávacou vestou, pritom odborníci začali vyvodzovať nové teórie o priebehu havárie. Keby to bola pravda, znamenalo by to, že aspoň časť ľudí na palube sa počas tragédie pripravovala na dosadnutie na hladinu a že skazu lietadla nespôsobila žiadna náhla porucha.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu