Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

FOTO Teroristu, ktorý naplánoval masaker v Paríži: Toto je strojca ohavného zverstva

Abdelhamid Abaaoud, muž, ktorý má údajne na svedomí desiatky nevinných životov
Abdelhamid Abaaoud, muž, ktorý má údajne na svedomí desiatky nevinných životov (Zdroj: YouTube)

PARÍŽ - Strojcom piatkových teroristických útokov v Paríži je údajne Belgičan marockého pôvodu Abdelhamid Abaaoud. S odvolaním sa na nemenovaného francúzskeho predstaviteľa o tom informujú francúzske médiá.

Abaaouda poslal v júli v neprítomnosti belgický súd na 20 rokov do väzenia za verbovanie moslimských radikálov pre boj v Sýrii. Dvadsaťsedemročný Abaaoud je považovaný za mozog bunky, ktorá tento rok v januári v Belgicku plánovala atentát proti policajným cieľom. Polícia bunku odhalila a vo východobelgickom meste Verviers rozprášila. Pri akcii policajti zastrelili dvoch členov bunky, Abaaoud však unikol.

V júli potom Abaaouda belgický súd poslal v neprítomnosti do väzenia za verbovanie mladých radikálov. Do Sýrie vyslal okrem iného aj svojho mladšieho brata Younesa. Ten do tejto blízkovýchodnej krajiny odišiel vlani v januári, keď mal trinásť rokov, preto ho tiež mnohé médiá nazvali najmladším džihádistom sveta.

Abaaoud sa v Sýrii teraz zjavne zdržiava, hoci sa už niekoľkokrát objavili správy o jeho možnej smrti. Údajne je zachytený na videu z vlaňajšieho marca, ako riadi otvorenú dodávku s niekoľkými telami.

Polícia uskutočnila ďalší zásah v bruselskej štvrti Molenbeek

Belgická polícia dnes uskutočnila ďalší zásah v bruselskej štvrti Molenbeek, kde žili najmenej dvaja z parížskych atentátnikov. Uviedla to belgická spravodajská stanica RTBF. "Veľký počet policajtov viedol záťah v jednej budove na ulici Delaunoy," spresnila podľa agentúry Reuters rozhlasová a televízna stanica. Výsledok operácie zatiaľ nie je známy.

Štvrť Molenbeek, kde žije početná moslimská obec a ktorá má povesť miestnej bašty džihádistov, sa stala terčom vyšetrovateľov už cez víkend. Polícia tu zatkla najmenej päť ľudí.

Francúzi poznajú identitu ďalšieho z parížskych útočníkov

Francúzski vyšetrovatelia určili identitu štvrtého útočníka, volal sa Samy Amimour a v roku 1987 sa narodil vo Francúzsku. 

Informovala o tom francúzska prokuratúra s tým, že u jedného zo samovražedných útočníkov bol nájdený sýrsky pas na meno Ahmad Muhammad. O tomto mene informovali médiá už cez víkend.
Stopy Amimoura, ktorý útočil v hudobnom sále Bataclan, vedú do mesta Bobigny, ktoré je súčasťou metropolitnej oblasti Paríža a kde podľa médií žije jeho rodina. V noci na dnes polícia podnikla v Bobigny raziu.

Mohamedovo meno, ktoré dnes oznámila prokuratúra, nie je neznáme. Už cez víkend grécke a srbské úrady uviedli, že cez ich územie prešiel začiatkom októbra ako migrant. Pas na toto meno sa našiel u jedného zo samovražedných atentátnikov neďaleko futbalového štadióna Stade de France. Dvadsaťpäťročný Muhammad podľa prokuratúry pochádzal zo sýrskeho Halabu.
Bezprostredne po útokoch úrady identifikovali dvadsaťdeväťročného Omara Ismaila Mostefaia, ktorý útočil v Bataclane. Jeho identita bola stanovená podľa odtlačku prstov. Mostefai bol polícii dlhodobo známy, najskôr ako páchateľ drobnej kriminality, neskôr ako zradikalizovaný moslim.

Polícia ďalej pátra po dvadsaťšesťročnom bruselskom rodákovi Salahovi Abdeslamovi, ktorý sa podľa nej na útokoch očividne podieľal.

Viac o téme: FrancúzskoParížSamy Amimour
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu