Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Ruskí agenti v Česku: Útoky, otrava aj výbuchy! Príbeh manželov Šapošnikovcov je plný šokujúcich odhalení

Šapošnikovovci boli napojení na ruské tajné služby. Zobraziť galériu (2)
Šapošnikovovci boli napojení na ruské tajné služby. (Zdroj: Facebook/Institute of Security and Defense - ISD)

MOSKVA/PRAHA - Sériu výbuchov a ďalších incidentov v Európe, vrátane explózií v muničnom areáli v českých Vrběticiach z roku 2014, pomáhali koordinovať ruskí špióni manželia Šapošnikovovci, ktorí na prelome tisícročia získali s pomocou podvrhov a skreslených údajov české občianstvo. Napísal to s odkazom na české vyšetrovanie server The Insider v obsiahlom materiáli popisujúcom aktivity manželského páru. O možnom napojení dvojice na ruskú vojenskú tajnú službu GRU už predtým písali české i zahraničné médiá.

Nikolaj a Elena získali v Česku na začiatku 90. rokov utečenecký status. Dlhodobo ale žili v Grécku, kde si kúpili honosnú vilu. Dom na polostrove Chalkidiki, vzdialený zhruba hodinu cesty od Solúnu, ale obývali zrejme hlavne príslušníci ruskej vojenskej tajnej služby GRU, píše The Insider. Šapošnikovovci odtiaľ zhromažďovali informácie o vojenských dodávkach a pomáhali ruským spravodajským dôstojníkom vykonávať sabotážne akcie, ako boli výbuchy muničných skladov v Českej republike či Bulharsku alebo otrava bulharského zbrojára Emilijana Gebreva.

Výbuchy vo Vrběticiach

Kriminalisti z českej Národnej centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) oznámili, že prípad výbuchov skladov v muničnom areáli vo Vrběticiach na Zlínsku odložili. Policajti považujú za preukázané, že výbuchy uskutočnili príslušníci GRU, ktorí chceli zabrániť dodaniu munície do oblastí, kde vykonávalo Rusko vojenské operácie.

Sklad číslo 16 vo Vrbětice explodoval 16. októbra 2014, druhý sklad číslo 12 potom 3. decembra toho istého roku. Incident si vyžiadal dvoch mŕtvych. Oba sklady si prenajímala ostravská firma Imex Group, v ktorej pracoval aj Nikolaj Šapošnikov. Ten sa v čase výbuchov zdržiaval v Českej republike.

Českí vyšetrovatelia podľa The Insideru zistili, že na komunikácii s ruskou tajnou službou GRU sa podieľala aj Šapošnikovová, respektíve "všetko riadila", napísal server vo svojej ruskojazyčnej verzii. Okrem iného bola v kontakte s generálom GRU Andrejom Averjanovom, ktorému napríklad e-mailom poslala "dôležité informácie o pripravovaných zbrojných obchodoch". Najmenej v troch prípadoch manželia - podľa serveru pravdepodobne s pomocou vedúceho pracovníka spoločnosti Imex Group Petra Bernatíka mladšieho - umožnili fyzický prístup do trezorov, aby do nich mohli príslušníci GRU inštalovať diaľkovo ovládané rozbušky, uvádza The Insider.

Ruskí agenti v Česku:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Institute of Security and Defense - ISD)

Úzka spolupráca s GRU

Denník si všíma aj ďalšie príklady spolupráce manželov s ruskou tajnou službou, pričom zdôrazňuje, že dvojica tiež zorganizovala návštevu muničného skladu vo Vrběticiach pre agentov GRU Alexandra Miškina a Anatolija Čepigu, ktorí sú podľa českého vyšetrovania zodpovední za explózie. Rovnakí muži sú tiež podozriví z otravy bývalého ruského spravodajcu Sergeja Skripala a jeho dcéry Julie v britskom Salisbury z roku 2018.

Šapošnikovovci krátko po rozdelení Československa požiadali o status utečencov a následne aj o české občianstvo, ich žiadosti však podľa The Insideru obsahovali množstvo chýb, skreslených údajov i falošných dokumentov. Šapošnikov napríklad zatajil, že bol vojak a pôsobil v sovietskej armáde ako veliteľ v Afganistane. Jeho žena zase tvrdila, že sa vzdala svojho ukrajinského pasu, hoci ho aj naďalej používala na cesty do Ruska a na Ukrajinu. Manželia tiež sfalšovali rodný list Pavla, Eleninho syna z prvého manželstva, aby to vyzeralo, že Nikolaj je jeho biologickým otcom.

Šapošnikov získal svoj český pas v roku 1999, zatiaľ čo jeho manželka po "najmenej šiestich" pokusoch až v roku 2004. The Insider tvrdí, že jej k tomu pomohlo zapojenie vtedajšieho českého ministra vnútra Stanislava Grossa a ďalších, nemenovaných úradníkov.

Podrobili ich výsluchom

Manželia boli podrobení niekoľkým výsluchom, ktoré boli vedené prostredníctvom splnomocnencov z gréckych a bulharských úradov, pretože dvojica odmietla odcestovať do Česka. Opakovane menili svoje výpovede v snahe vysvetliť nové, nezávisle získané dôkazy, s ktorými boli konfrontovaní, píše The Insider, pričom svoje kontakty s príslušníkmi GRU vysvetľovali osobnými alebo podnikateľskými väzbami. Šapošnikovovi tiež obvinili české úrady z politického prenasledovania kvôli svojmu ruskému pôvodu.

The Insider z uniknutých dát ruských databáz zistil, že Elena Šapošnikovová potajomky vlastnila ruský pas, pričom jej číslo pasu je súčasťou číselného radu vyhradeného pre príslušníkov elitnej jednotky GRU 29155, pod ktorou spadal aj generál Averjanov či Čepiga a Miškin.

Nikolaj Šapošnikov podľa zistení Českého rozhlasu zomrel tento rok v Grécku.

Viac o téme: Česká republikaRuskí špióniŠapošnikovovci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu