Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zametač z Paríža zažil šok: Na ulici našiel vestu s výbušninami

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Francúzska polícia dnes oznámila, že jej príslušníci zaistili na predmestí Montrouge v južnej časti metropoly Paríž vestu s výbušninami bez rozbušky.

Podľa polície vestu s výbušninami objavil miestny zametač ulíc v kope stavebného odpadu. Polícia v súčasnosti vestu skúma, aby zistila, či nemohla byť použitá pri bombových útokoch a streľbe, ktoré sa 13. novembra odohrali na šiestich miestach Paríža a na jeho predmestí Saint-Denis.

 Tieto útoky si vyžiadali 130 obetí na životoch a vyše 350 zranených, pričom stav mnohých z nich je stále kritický.

Vo Francúzsku začali pochovávať obete parížskych atentátov

Od minulého víkendu sa na rôznych miestach Francúzska konajú pohreby obetí atentátov, ktoré sa v piatok 13. novembra odohrali v Paríži a na jeho predmestí Saint-Denis, informovali dnes francúzske médiá. Časť rodín dala prednosť rozlúčke v najbližšom kruhu príbuzných a priateľov, na iných pohreboch sa zúčastnili stovky ľudí. Celonárodná spomienka na obete útokov z 13. novembra, ktorých počet sa medzičasom zvýšil na 130, sa uskutoční tento piatok v parížskej Invalidovni za účasti prezidenta Francoisa Hollanda. 

V týchto dňoch sa vo Francúzsku diskutuje aj o tom, že deti obetí - väčšina z nich mala od 25 do 40 rokov a po mnohých zostali nezaopatrené deti - by mohli získať štatút "detí vlasti", čo by pre ne znamenalo ochranu i finančnú pomoc zo strany štátu. Štátna tajomníčka pre záležitosti rodiny Laurence Rossignolová v noci nadnes potvrdila, že deti obetí atentátov sa budú môcť uchádzať o spomínaný štatút. 

Príslušný zákon vo Francúzsku platí od roku 1990. Týka sa aj finančnej pomoci pre deti, ktoré sa stali sirotami či polosirotami v dôsledku teroristických útokov či vojenského konfliktu. V súlade so zákonom deti vlasti neplatia školné na univerzitách ani zápisné na vysokých školách, štát im prispieva na ošatenie, zdravotnú starostlivosť alebo rekreáciu, pomáha pri hľadaní prvého zamestnania či s dedičským konaním, a to až do veku 21 rokov alebo do ukončenia vysokoškolského vzdelávania. 

Od roku 1990 sa deťmi vlasti stalo 107 dievčat a chlapcov, ktorých rodičia sa stali obeťami teroristických útokov. Ide o deti obetí útokov v parížskom meste z roku 1995, atentátu v Karáčí z roku 2002 a útoku islamistu Mohameda Meraha v roku 2012, či deti prefekta Korziky Clauda Érignaca zavraždeného v roku 1998. 

Laurence Rossignolová uviedla, že žiadosti a spisy vybavuje Národný úrad pre bývalých účastníkov vojen a vojnové obete, ale finančnú pomoc poskytuje štát. Ubezpečila, že štát nemá žiadny problém vyčleniť na tento účel z rozpočtu dodatočné finančné prostriedky. V piatok 13. novembra došlo v Paríži a na jeho predmestí Saint-Denis k sérii šiestich útokov, pri ktorých prišlo o život najmenej 130 ľudí a ďalších vyše 350 ich je zranených. 

Viac o téme: FrancúzskoParíž
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu