Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Udalosti, ktoré zmenili tvár Európy: Všetko, čo musíte vedieť o teroristických útokoch v Paríži

Situácia v Európe je napätá. Zobraziť galériu (6)
Situácia v Európe je napätá. (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Strašná udalosť, ktorá otriasla Európou v základoch, nastala práve v povestný piatok trinásteho. Útoky v Paríži zákonite sprevádzalo aj množstvo informácií, ktoré Topky svojim čitateľom prinášali celý víkend. Chaos, ktorý spôsobili teroristi, sa definitívne podarilo rozuzliť až teraz. Prinášame vám veľký prehľad parížskych udalostí uplynulého víkendu.

Čo sa stalo v piatok 13. novembra?

21:20 Prvý výbuch pri štadióne Stade de France, kde proti sebe nastúpili futbalové mužstvá Francúzska a Nemecka, pri ktorom zomreli štyria útočníci.

21:25 Streľba na rohu ulíc Bichat a Alibert na terase kambodžskej reštaurácie Le Petit Cambodge, pri ktorej zahynulo najmenej 12 ľudí.

21:29 Streľba na Rue de Charonne, po ktorej ostalo 19 mŕtvych.

21:30 Druhý výbuch pri štadióne.

Udalosti, ktoré zmenili tvár
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

21:38 Ďalšia streľba na Rue de Charonne.

21:43 Explózia na bulvári Voltaire, ktorú spôsobil útočník tým, že sa vyhodil do povetria.

21:49 Streľba v koncertnej hale Bataclan, po ktorej nasledovali ešte aj výbuchy. Tu zomrelo podľa doterajších informácií 97 ľudí.

21:53 Tretí výbuch pri štadióne.

22:00 Streľba na Rue de la Fontaine-au-Roi, po ktorej ostalo najmenej päť mŕtvych, konkrétne v pizzerii La Casa Nostra.

Udalosti, ktoré zmenili tvár
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Kto sú útočníci?

Až v nedelu sa verejnosť dozvedela meno prvého z atentátnikov. Bol ním 29-ročný Omar Ismail Mostefai, ktorý bol identifikovaný podľa prsta. Našli ho v klube Bataclan. Na parížskom predmestí Montreuil vyšetrovatelia objavili Seat Leon, ktorý bol použitý práve ním, v aute boli aj tri kalašnikovov. Následne francúzska polícia zatkla sedem ľudí z jeho okolia. 

Okrem Mostefaia boli najmenej dvaja ďalší atentátnici Francúzi. Prišli do Paríža z Belgicka, kde mali trvalý pobyt, boli však francúzskymi občanmi. Medzi zadržanými je aj brat muža, ktorý si v belgickej požičovni prenajal čierny Volkswagen Polo použitý pri útokoch. Tohto muža polícia intenzívne hľadá, jeho totožnosť, ako aj ostatných zadržaných, nezverejnili.

Udalosti, ktoré zmenili tvár
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Srbský denník Blic neskôr uverejnil fotokópiu cestovného dokladu, ktorý sa našiel pri jednom z útokov. Pas bol vydaný na meno Ahmad Almohammad, ide o 25-ročného občana Sýrie, ktorý prišiel do Európy cez Grécko, následne cestoval do Macedónska a Srbska. Tam požiadal o azyl. Nie je však isté, že nájdený pas patrí atentátnikovi.

Čo sa po útokoch zmenilo?

Francúzsky prezident Francois Hollande ešte v piatok večer vyhlásil výnimočný stav, ktorý platí na celom území Francúzska. Krajina rovnako sprísnila kontrolu hraníc, do ulíc Paríža v piatok v noci vyslali 1500 vojakov.

Európske štáty zareagovali sprísnením kontroly hraničných prechodov. Väčšina koncertov, premiér filmov a veľkých športových podujatí bola zrušená alebo presunutá na iný termín. Svetoví lídri celý víkend reagovali na hrozné udalosti, vyjadrovali sústrasť rodinám obetí a informovali širokú verejnosť o nasledujúcich krokoch.

Tváre obetí parížskeho teroru.
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Twitter)

Premiér Robert Fico uviedol, že prvoradá je bezpečnosť Slovákov. "Monitorujeme každého jedného moslima, ktorý sa nachádza na území SR. Sú tu ľudia zväčša legálne. Komunikujeme so všetkými osobami, ktoré by mohli priniesť v tomto duchu informácie. Komunikujeme so spravodajskými službami z celého sveta," vymenoval niektoré z opatrení.

Aká bude odveta?

Francúzske vzdušné sily podnikli v nedeľu večer svoje zatiaľ najväčšie nálety v Sýrii, ktorých terčom bola práve bašta militantnej organizácie Islamský štát v meste Rakka. K náletom teda došlo iba dva dni po tom, ako sa Islamský štát prihlásil k útokom v Paríži, pri ktorých zahynulo vyše 132 ľudí.

Na leteckých útokoch sa podieľalo desať vojenských lietadiel, ktoré zhodili 20 bômb, oznámilo to francúzske ministerstvo obrany. Misiu spustili súbežne zo Spojených arabských emirátov a Jordánska. Pri operácii zasiahli francúzske lietadlá veliteľské centrum, náborové stredisko džihádistov, sklad zbraní a výcvikový tábor.

Manuel Valls a prezident
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Európa medzitým diskutuje o ďalších spoločných krokoch. Lídri veľkých svetových ekonomík G20 sa na summite v Turecku dospeli k tomu, že migrácia je celosvetový problém, ku ktorému sa musí pristupovať koordinovane a tak, aby bol pre Európu i Turecko v konečnom dôsledku diplomatickou výhrou. Parížske útoky podnietili ohnivú diskusiu.

Viac o téme: StreľbaParíž
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu