Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Liberáli kritizujú Ficove výroky o moslimoch: Kvôli honbe za voličmi stráca súdnosť!

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Výroky predsedu vlády Roberta Fica o monitorovaní moslimov na Slovensku považuje strana Sloboda a Solidarita (SaS) za bezohľadné zneužívanie teroristických útokov v Paríži na politické ciele.

Ako sa ďalej uvádza v reakcii SaS na výroky Roberta Fica, ktorú poskytla hovorkyňa politická strana Sloboda a Solidarita Katarína Svrčeková, "je absolútne neprijateľné, aby verejní činitelia priamo či nepriamo nabádali obyvateľstvo k postojom, ktoré sú založené na kolektívnej vine, predsudkoch a nesprávnych zovšeobecneniach".

Podľa predstaviteľov strany SaS je povinnosťou bezpečnostných zložiek štátu monitorovať osoby, "ktoré svojimi postojmi a konaním predstavujú skutočné bezpečnostné riziko pre štát a jeho občanov, nie ľudí na základe ich rasy, národnosti, presvedčenia či náboženstva". Premiér "pri svojej honbe za voličskými hlasmi stráca súdnosť," uzatvárajú predstavitelia SaS - predseda strany Richard Sulík a podpredsedovia Ľubomír Galko, Jana Kiššová a Jozef Mihál. 

Predseda vlády Robert Fico v nedeľu 15. novembra v diskusnej relácii televízie TA3 V politike konštatoval, že bezpečnostné zložky v súčasnosti monitorujú "každého jedného moslima, čo sa nachádza na území SR" a dodal, že vo väčšine prípadov ide o legálnych obyvateľov. Reagoval tak na sériu krvavých teroristických útokov v piatok 13. novembra v Paríži. 

Na výrok premiéra v pondelok 16. novembra reagovala aj Islamská nadácia na Slovensku. Ostro sa voči nemu ohradila a označila ho za šokujúci. "Nepovedal, že monitorujú každého radikála, ani každého extrémistu. Povedal, že monitorujú každého jedného moslima. Naznačil, že časť občanov jeho vlastného štátu predstavuje hrozbu. Nie po rozhodnutí súdu, ani na základe obvinenia polície, ale preto, že majú iné vierovyznanie," píše sa v stanovisku. Islamská nadácia sa preto pýta, "či zostane len pri monitorovaní, alebo sa máme pripraviť aj na povinné nosenie 'zeleného polmesiaca' inšpirovaného žltou hviezdou, ktorú museli nosiť v temných časoch slovenských dejín príslušníci inej 'monitorovanej' náboženskej skupiny".

Viac o téme: Robert FicoSaS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu