Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Migranti z EÚ dostávajú prídavky na deti, ktoré zostali doma: Pozrite sa, koľko "zarobili" Slováci

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Britský portál express.co.uk si posvietil na prídavky na deti, ktoré dostávajú zahraniční pracovníci z krajín EÚ a tvrdí, že týmto ľuďom je vyplácaných 27 miliónov libier (cca 37,7 milióna eur) ročne. Paradoxom však je, že ide o benefity na potomkov, ktorí žijú v ich vlasti.

Interaktívna mapa: Prezrádza, koľko migrantov žije na Slovensku a kde všade žijú Slováci

Migrujúci pracovníci napríklad z Poľska, Rumunska, Slovenska alebo Litvy, tak hotovosť posielajú domov, aby tam zabezpečili svoje deti. Majú na to nárok podľa európskej legislatívy.

Údaje získané na základe slobodného prístupu k informáciám podľa portálu tiež ukazujú sumu vyplatenú na detských prídavkoch za posledných päť rokov. Takmer 116 miliónov libier išlo na potomkov poľských pracovníkov, migranti zo Slovenska dostali 7,3 milióna libier (cca 9,9 milióna eur) a Litovčania 6 miliónov libier.

Pracovníci z Lotyšska si prilepšili o 3,3 milióna, z Rumunska o 1,3 milióna a z Českej republiky o 1,2 milióna libier. Bulhari, Maďari, Estónci a Slovinci sa dopracovali k sumám 950-tisíc, 760-tisíc, 210-tisíc a 47-tisíc libier.

Spojené kráľovstvo štvrtou najatraktívnejšou destináciou

"Čo sa týka zamestnávania občanov SR v zahraničí, nejaké ucelené štatistiky neexistujú. Hoci zákon vyžaduje, aby občania SR pri odchode do zahraničia oznámili ohlasovni pobytu svoj odchod na dobu dlhšiu ako 3 mesiace, tento zákon sa nerešpektuje. Takže nevieme, koľko osôb s trvalým pobytom v SR odchádza do zahraničia. Preto sa musíme spoliehať na výberové zisťovanie pracovných síl (VZPS), ktoré vykonáva ŠÚ SR v štvrťročných intervaloch," informovala Topky Danuša Jurčová z Infostatu.

V roku 2014 podľa výsledkov VZPS sa pre pracujúcich zo SR najatraktívnejšou destináciou stalo Rakúsko s nepatrným náskokom pred Českou republikou. V Rakúsku pracovalo v roku 2014 cca 39 tisíc osôb (29 %), v ČR cca 38 tisíc (28 %). Treťou krajinou v poradí bolo Nemecko, kde pracovalo viac ako 17 tisíc osôb (13 %) a v Spojenom kráľovstve na 4. pozícii pracovao 10,5 tisíc občanov Slovenska (7 %).

Z údajov o krátkodobých migrantoch za prácou v zahraničí (do 1 roka) z medzinárodne porovnateľného výberového zisťovania pracovných síl zaslaných Štatistickým úradom SR sa dá vyčítať, že počas druhého kvartálu tohto roka pracovalo vo Veľkej Británii a Severnom Írsku 8,5 tisíca Slovákov, pričom najviac z nich (3,1 tisíca) pochádzalo z Prešovského kraja.

Čo hovoria o Slovákoch britské štatistiky?

Britský Úrad pre národné štatistiky disponuje iba komplexnými údajmi pre krajiny A8, ktoré vstúpili do Európskej únie v roku 2004. Slováci spolu s Čechmi, Estóncami, Maďarmi, Lotyšmi, Litovčanmi, Poliakmi a Slovincami tvorili za apríl až jún tohto roka skupinu 973-tisíc zamestnaných vo Veľkej Británii nad 16 rokov. Samostatná skupina Rumunov a Bulharov dosiahla 189-tisíc pracujúcich.

Celkovo počas druhého kvartálu roka 2015 pracovalo vo Veľkej Británii takmer 5 miliónov cudzích štátnych príslušníkov, z toho z krajín EÚ pochádzalo čosi nad dva milióny pracujúcich. Veľkú skupinu pracujúcich z iného kontinentu tvoria občania Indie (433-tisíc), Pakistanu a Bangladéša (340-tisíc), Afriky okrem Južnej Afriky (661-tisíc) a Južnej Afriky (130-tisíc).

Viac o téme: Prídavky na deti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu