Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

ŠKANDÁL Predavačku v Šamoríne vyhodili z práce: Hovorila so zákazníkom po maďarsky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

BRATISLAVA/ŠAMORÍN - Viaceré maďarské spravodajské servery zverejnili na svojich webových stránkach príbeh ženy, ktorú údajne vyhodili na Slovensku zo zamestnania kvôli tomu, že používala v styku so zákazníkmi svoju materinskú reč. Príslušníčka národnostnej menšiny pracovala v predajni obuvi v Šamoríne a podľa hungarytoday.hu Maďari žijúci na Slovensku bojujú za svoje jazykové práva aj 11 rokov po vstupe krajiny do Európskej únie.

Maďarský predseda vlády sa pustil do Slovákov: Vnímate nás ako národnostné riziko!

Podľa správy portálu index.hu, ktorý sa odvoláva na trafik.sk, Judit predtým pracovala pre nemecký maloobchodný reťazec s obuvou v Bratislave a keď spoločnosť nedávno otvárala novú pobočku v jej rodnom meste Šamoríne, išla skúsiť šťastie tam. Jej kariéra sa však skončila skôr, ako sa začala.

Jeden z jej kolegov údajne nesúhlasil s jej zvykom prihovárať sa zákazníkom po maďarsky a sťažoval sa šéfovi obchodu, ktorý žene povedal, aby svoj materinský jazyk nepoužívala počas pracovnej doby. O dva dni neskôr ju mali z práce prepustiť. Regionálny manažér si ju večer zavolal do kancelárie a povedal jej, že u nich končí. Keďže žene plynula trojmesačná skúšobná doba, nadriadený sa nemusel trápiť ani s odôvodnením svojho rozhodnutia

"Bývam tu, takže poznám veľa ľudí. Hovorila som po maďarsky iba s Maďarmi, pri ostatných som používala slovenčinu," povedala na svoju obhajobu predavačka, podľa ktorej obchodná sieť pokrýva celé južné Slovensko, avšak podobné problémy v Komárne či Dunajskej Strede, kde je početne zastúpená maďarská menšina, nemajú, pretože spadajú pod iného regionálneho manažéra.

Marketingový riaditeľ slovenskej a českej divízie sa pre trafik.sk vyjadril, že používanie materinského jazyka nemôže byť v žiadnom prípade dôvodom na prepustenie. Práve naopak, v mestách ako Dunajská Streda, Komárno či Šamorín, je využívanie maďarčiny v styku s maďarsky hovoriacimi zákazníkmi veľmi prospešné. "Bol to úplne iný dôvod. Žiadam vás o pochopenie, že nemôžeme komentovať jednotlivých zamestnancov z dôvodu pracovného práva a ochrany osobných údajov," dodal na záver.

V Šamoríne prípad spôsobil rozruch a rozhorčení občania sa podľa portálu somorja.sk rozhodli na sobotu 28: novembra zvolať protestnú akciu na parkovisko pred obchodom.

Viac o téme: Šamorín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu