Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Rusi opäť nahnevaní: Sankcie rozšírili Američania aj Európska únia

Minister obrany USA Ashton Carter Zobraziť galériu (2)
Minister obrany USA Ashton Carter (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Spojené štáty rozšírili zoznam ruských firiem vystavených sankciám za šírenie jadrových a raketových technológií a za podporu agresívnej ruskej politiky voči Ukrajine. Oznámilo to dnes na svojom webe ministerstvo obchodu USA. Rusko na rozšírenie sankcií odpovedalo dôrazným protestom a obvinilo Washington, že vedome ničí základňu pre možnú normalizáciu vzťahov s Moskvou.

Na sankčný zoznam zaradili Spojené štáty novo niekoľko ruských spoločností, ktoré údajne dodávajú jadrové a raketové technológie režimom v Severnej Kórei, Iráne a Sýrii. Na zozname sa ocitol monopolný ruský zbrojný exportér Rosoboronexport alebo spoločnosť MiG, ktorá vyrába známe stíhacie lietadlá. Sankciám sú vystavené aj niektoré vývozné organizácie z iných krajín, napríklad z Číny, Sudánu, Turecka alebo Spojených arabských emirátov.

Ministerstvo obchodu USA dnes rozšírilo aj sankčný zoznam, na ktorom figurujú ruské firmy podporujúce agresívne kroky Moskvy voči Ukrajine. Na zoznam, vytvorený už vlani v marci, bolo novo zaradené 29 spoločností. Ide prevažne o dcérske firmy štátnej ropnej spoločnosti Rosnefť pôsobiace v oblasti ťažby a spracovania nerastných surovín.

Ruské ministerstvo zahraničia dnes nová sankčné opatrenia Spojených štátov dôrazne odsúdilo. Rozšírenie postihu ruských firiem sa podľa neho "ako bumerang" obráti proti Spojeným štátom. "Ide o ďalšiu etapu presadzovania nepriateľskej línie USA, ktorej podstatou je vedomé a dôsledné ničenie základne pre normalizáciu rusko-amerických vzťahov," uviedla ruská diplomacia. Ruská odpoveď vraj bude nasledovať, nebude ale nutne symetrická.

EÚ o polrok predĺžila sankcie proti ruským firmám a jednotlivcom

Európska únia dnes predĺžila o ďalší polrok sankcie proti Rusku za jeho podiel na ukrajinskom konfliktu. Sankciám, ktorých platnosť bola predĺžená do polovice marca budúceho roka, je vystavených 37 firiem a 150 jednotlivcov z Ruska a Ukrajiny. Sektorové sankcie predĺžil Brusel už v júni.

Na predĺženie postihu Ruska za anexiu Kryme a podporu donbaského povstania sa dohodli veľvyslanci 28 krajín na zasadnutí v Bruseli. Firmy a osoby, zaradené na sankčný zoznam, nesmú cestovať do krajín EÚ a ich prípadný majetok v európskych bankách bude zablokovaný.

Na čiernom zozname EÚ je rad ruských osobností z okolia prezidenta Vladimira Putina vrátane členov ruskej vlady, poslancov a bohatých podnikateľov. Na zoznam, zostavený už vlani, Moskva reagovala vlastným sankčným postihom, do ktorého zaradila "nežiadúcich" európskej politiky. Ruský zoznam má údajne 89 položiek.

Iný, závažnejší balík protiruských sankcií predĺžila EÚ už tento rok v júni do januára 2016. Na rozdiel od dnes predĺžených sankčných opatrení sa netýka jednotlivcov a firiem, ale celých sektorov ruskej ekonomiky. Zakazuje napríklad export určitých technológií do Ruska a obmedzuje ruský prístup na finančné trhy.

Rusi opäť nahnevaní: Sankcie
Zobraziť galériu (2)

Viac o téme: SankcieRuskoUSAUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu