Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rusko cvičí bojovníkov Islamského štátu, tvrdí generál: Do Sýrie údajne presúva armádu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA/TEL AVIV - Izraelská agentúra Ynetnews tvrdí, že v priebehu nasledujúcich dní by sa malo do Sýrie premiestniť niekoľko tisíc ruských vojakov. Na letisko v Damasku taktiež dorazili ruské vojenské lietadlá, ktoré by mali byť zapojené do útokov na sily IS, postupujúce do hlavného mesta a prakticky bojujúce pri vchode do prezidentského paláca. Moskva túto informáciu doteraz nekomentovala.

BBC odhalila zámery Islamského štátu so ženami: Budete sa diviť, o čo vraj teroristom ide

Senzačná správa o ruských lietadlách zverejnená Izraelčanmi sa zatiaľ nedočkala potvrdenia alebo vyvrátenia zo strany samotného Kremľa. Podľa agentúry, ktorá sa odvoláva na diplomatické zdroje, na letisko v Damasku prileteli stíhačky MiG 31 a bojové vrtuľníky.

Izraelská agentúra tvrdí, že v najbližších dňoch by "ruský vojenský kontingent" mohol dosiahnuť až niekoľko tisíc vojakov, pilotov a inštruktorov a že z bývalej sovietskej vojenskej základne Tartus sa už presunuli niektorí vojaci.

Ruské médiá, ako napríklad agentúra Lenta hlásili, že prítomnosť vojenských poradcov a inštruktorov z Ruska ticho schválili aj vo Washingtone.

Ruské vojenské zdroje však pre televíziu RT tieto informácie dementovali. "Nedošlo k žiadnym presunom ruských bojových lietadiel do Sýrskej republiky. Letectvo je na svojich stálych základniach a vykonáva normálny výcvik vojsk a bojovej služby," uviedol zdroj.

RT oslovila aj autora izraelskej správy Alexa Fishama, ktorý sa odmietol vyjadriť k identite svojho zdroja. "... Nehovorím o mojich zdrojov, prepáčte," povedal RT. "Nepublikoval by som niečo bez legitímnych zdrojov. Pracoval som posledných 40 rokov vo vojenskej oblasti. Takže môžete pochopiť, že je to veľmi, veľmi legitímny zdroj," dodal.

Moskva poprela plány na umiestnenie vojsk v Sýrii ešte 4. augusta, kedy hovorca Kremľa Dmitrij Peskov povedal, že zapojenie ruskej armády v sýrskom konflikte "nie je na programe dňa."

Video nie je vhodné pre maloletých a ľudí s citlivou povahou

Bojujú Rusi v Sýrii?

V júli poľský portál wpolityce.pl zverejnil spoveď sýrskeho brigádneho generála Ahmada Aljjdeaa, ktorý uviedol, že ruskí dôstojníci sú neustále prítomní v radoch sýrskej armády, bojujú po boku prezidenta Asada a podporujú jeho režim.

Muž, ktorý v armáde slúži viac ako 30 rokov, údajne povedal poľským dokumentaristom aj čosi prekvapujúcejšie: "Rusko má záujem na nepokojoch v Sýrii. V Rusku existujú štyri vojenské výcvikové strediská, v ktorých sú školení fanatici, ktorí následne odchádzajú do Islamského štátu, ako bojovníci IS. Medzi nimi sú aj Čečenci."

Viac o téme: RuskoSýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu