Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

FOTO Čína demonštruje silu armády: 12 000 vojakov, 500 kusov bojovej techniky a 200 lietadiel

Čína si pripomína porážku Japonska v druhej svetovej vojne, ukazuje silu armády Zobraziť galériu (15)
Čína si pripomína porážku Japonska v druhej svetovej vojne, ukazuje silu armády (Zdroj: SITA)

PEKING - V čínskej metropole Peking sa dnes začala obrovská vojenská prehliadka pri príležitosti porážky Japonska v druhej svetovej vojne. Prehliadka len zdôraznila odhodlanie prezidenta Si Ťin-pchinga urobiť z Číny poprednú veľmoc Ázie.

Veľkolepú scénu v Pekingu tvorilo vyše 12.000 vojakov, 500 kusov bojovej techniky a 200 lietadiel rôzneho typu. Reprezentovali tú najšpičkovejšiu technológiu čínskej armády, ako uviedli jej predstavitelia.

Čína si pripomína porážku
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA)

Prezident Si Ťin-pching otvoril prehliadku prejavom pri legendárnej Bráne nebeského pokoja v srdci Pekingu. Obklopovali ho čínski a zahraniční lídri, vrátane ruského prezidenta Vladimira Putina, juhokórejskej prezidentky Pak Kun-hje a generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna.

"Vojnová skúsenosť spôsobuje, že ľudia si ešte viac vážia mier," povedal podľa tlačovej agentúry AP prezident Si Ťin-pching. "Bez ohľadu na vývoj udalostí, Čína sa nikdy nebude snažiť o nadvládu, Čína sa nikdy nebude snažiť rozpínať a nikdy nebude druhým spôsobovať tragédie, aké si v minulosti sama vytrpela," dodal.

 

Prezident sa takisto zaviazal, že počet vojakov Ľudovej oslobodzovacej armády zníži o 300.000. Čínska armáda je najväčšia na svete a v súčasnosti má 2,3 milióna vojakov. Si Ťin-pching sa previezol okolo zhromaždených vojakov v limuzíne čínskej výroby s názvom Červená vlajka, pričom stál v jej strešnom okne, pred sebou mal štyri namontované mikrofóny a každú chvíľu volal: "Zdar, súdruhovia!"

Vojenská prehliadka je súčasťou spomienkových osláv, ktoré majú podporiť úlohu čínskej komunistickej strany ako hlavnej sily pri porážke Japonska pred 70 rokmi a zdôrazniť jej obraz záchrankyne národa. Historici však vyhlasujú, že najväčšie zásluhy v bojoch mali konkurenční nacionalisti. Slávnostné udalosti takisto zľahčujú a podceňujú rolu Spojených štátov, Británie či ďalších účastníkov.

Čína si pripomína porážku
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA)

Väčšina popredných demokracií neposlala na čínske oslavy svojich vysokých predstaviteľov, čo odráža obavy z protijaponského podtextu tejto prehliadky a z agresívnych krokov Číny pri presadzovaní svojich územných nárokov.

 

Zeman sa v Číne stretol s Putinom: Rokovali o Islamskom štáte a sankciách

Český prezident Miloš Zeman sa dnes v čínskom Pekingu stretol s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Vyzval pritom Rusko, aby sa pridalo k medzinárodnému úsiliu o zastavenie takzvaného Islamského štátu (IS), uviedol spravodajský server iDNES.cz.

Šéf Kremľa počas schôdzky vyjadril nádej na zlepšenie obchodnej výmeny medzi Ruskom a ČR, ktorú negatívne poznamenali dôsledky západných sankcií.

Podľa ruskej agentúry TASS Zeman odmietol služby tlmočníka a na rozhovor s Putinom využil svoje znalosti ruštiny. Český prezident okrem iného spomenul, že mieni na nadchádzajúcom zasadnutí Valného zhromaždenia OSN vystúpiť s prejavom venovanom problematike terorizmu. Požiadal pritom ruského kolegu, aby podporil jeho návrhy na vytvorenie medzinárodných síl na boj proti extrémistom z organizácie IS.

Čína si pripomína porážku
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA)

Ruský líder "vysoko ocenil" Zemanovo stanovisko k "objektívnemu" hodnoteniu obdobia druhej svetovej vojny a podporil jeho výzvy na riešenie medzinárodných sporov prostredníctvom dialógu.
"Plne sa stotožňujeme s vaším prístupom, že by sa súčasné problémy nemali riešiť rozdeľovaním a odvracaním sa od seba, ale prostredníctvom spoločného úsilia," citovala Putina agentúra TASS.

Zeman sa podľa iDNES.cz stretol s Putinom už po druhý raz od začiatku tohto roka, v oboch prípadoch pri príležitosti osláv 70. výročia druhej svetovej vojny. Prvá schôdzka prebehla v máji v rámci osláv v Moskve.

Viac o téme: StretnutieČínaVladimir PutinMiloš ZemanSi Ťin-pching
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu