Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Otec tuniského útočníka sa za činy svojho syna hanbí: Alah nás preklial!

Terorista, ktorý má na svedomí desiatky životov.
Terorista, ktorý má na svedomí desiatky životov. (Zdroj: SITA)

TUNIS - Otec útočníka, ktorý v piatok na pláži pri východotuniskom letovisku Súsa zabil 38 ľudí, sa novinárom zveril, ako ho čin jeho syna šokoval a ako sa ním cíti "zahanbený". Napísal to dnes spravodajský server NBC. Medzi mŕtvymi sú prevažne zahraniční turisti, podľa serveru BBC väčšinou Briti.

Tuniské ministerstvo vnútra mladíka podozrivého zo streľby identifikovalo ako Sajfaddína Rizkího, ktorý pochádzal z chudobnej provincie Siljan, ležiacej na západ od metropoly Tunisu. Narodil sa v roku 1992 a študoval v meste Kajruván.
 
"Netuším, kto ho ovplyvnil, alebo kto mu tieto myšlienky nasadil do hlavy," povedal novinárom jeho otec Hakím, ktorého cez víkend niekoľko hodín vypočúvala polícia. Mladíkov otec povedal, že smúti za rodiny obetí. "Cítim nesmierne silne ich stratu. Pripadám si, ako by som zomrel spolu s tými mŕtvymi," dodal.
 
Tiež Rizkího teta Zara povedala, že rodina o jeho radikalizme nič nevedela. "Nič zo svojich tajomstiev nám nehovoril," uviedla. "Alah nás preklial."
 
Zatiaľ čo jeho rodina tvrdí, že o jeho radikalizme nemala tušenie, ľudia, ktorí ho poznali zo školy, uvádzajú, že jeho násilné názory sa tam už nejakú dobu prejavovali. "Rizkí bol veľmi extrémistický, bol džihádista, vždy bojoval s tými, ktorí nesúhlasili s jeho názormi," povedal jeden z jeho spolužiakov.
 
To potvrdil aj generálny tajomník ľavicového študentského zväzu, podľa ktorého Rizkí pomáhal viesť útoky proti jeho členom. Rizkí sa v tomto ohľade hlásil k tomu, čo by sa dalo označiť za "vojnu medzi veriacimi a neveriacimi", uviedol tajomník.
 
Ďalší z jeho spolužiakov uvádzajú, že na Rizkím nebolo nič nápadné. Popisujú ho ako zdvorilého študenta, ktorý sa však rád počúval. Obliekal sa normálne, nenosil fúzy a nikto ho nikdy nevidel, že by sa modlil v mešite.
Viac o téme: útok TuniskoSajfaddín Rizkí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu