Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Desivé odhalenie o minulosti zabijaka v Tunisku: Vyškolil ho šéf teroru v Londýne!

Tuniského strelca viedol Seifallah Ben Hassine Zobraziť galériu (2)
Tuniského strelca viedol Seifallah Ben Hassine

LONDÝN/SOUSSE - Tuniský strelec Sajfaddín Rizkí, ktorý v prímorskom letovisku v Sousse pripravil o život 38 ľudí, bol pravdepodobne napojený na teroristickú sieť, ktorej korene siahajú až do Európy. Fanatik, ktorý inšpiroval tuniského zabijaka, môže figurovať ako jedna z hlavných postáv britského islamského terorizmu.

Mentorom Sajfaddína Rizkího bol pravdepodobne Seifallah Ben Hassine, ktorého učil radikálny kazateľ Abú Qadata. Toto odhalenie môže poukazovať na spojitosť s britskou teroristickou skupinou. Polícia teraz vyšetruje, či medzi Rizkím a britskými teroristami existovali priame väzby.

Detaily zo života atentátnika (†23) z Tuniska: Marihuana aj smrť brata

Hoci Rizkí pobýval pred útokom v Tunisku, v mestečku Gaafour blízko Silinany na severozápade Tuniska, Ben Hassine sa objavil v Británii v roku 1990 a rýchlo sa stal nasledovníkom Abú Qadata a podľa súdnych spisov v Londýne v roku 2000 založil základňu „tuniskej bojovej skupiny“. V Británii Hassine zotrval najmenej po dobu troch rokov, ale nie je známe, či požiadal o azyl. Jeho teroristická skupina mala väzby na al-Káidu a podľa neoficiálnych informácií mala byť zameraná na nábor nových členov, ktorých posielala na školenie do Afganistanu.

Mŕtvola útočníka.
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Duchovný otcom skupiny bol, ako na základe dokumentov uvádza Daily Mail, zrejme Abú Qadata. Ben Hassine neskôr Britániu opustil a v roku 2011 založil Ansar al-Šariá, hlavnú teroristickú skupinu v Tunisku. S Qadatom, ktorého v roku 2013 z Británie deportovali, udržiaval blízky kontakt. Minulý rok v januári napísal Qadata v otvorenom zverejnenom liste, že Ben Hassine patrí medzi „najlepších mužov v intelekte a znalostiach“, akých vo svojom blízkom okolí pozná.

Vymyli mu mozog počas štúdia

Rizkího rodina hovorí, že ich synovi vymyli mozog počas magisterského štúdia v Kairouan, ktoré je vzdialené asi 5 kilometrov od Sousse, kde postrieľal tuniských turistov. Kairouan je však zároveň centrom teroristickej skupiny Ansar al-Šariá, ku ktorej sa pravdepodobne pripojil aj Rizkí. Zmienená teroristická skupina má na svedomí tiež samovražedný teroristický útok spred dvoch rokoch, ktorý sa udial rovnako v Sousse. Z Tuniska sa doteraz k Islamskému štátu pripojilo až 3000 bojovníkov, čo je viac, ako z ktorejkoľvek inej krajiny, informuje Daily Mail.

Viac o téme: TerorizmusSousseSajfaddín Rizkí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu