Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Kramný po dlhom čase prehovoril: O manželstve s Monikou (†36) a pobyte vo väzení

Petr Kramný
Petr Kramný (Zdroj: Facebook)

OSTRAVA - V Česku sa schyľuje k procesu roka. Už o pár dní predstúpi pred sudcu Petr Kramný, ktorý je obžalovaný z vraždy svojej manželky Moniky a dcérky Klárky. Moravskoslezský deník ho vyspovedal spoza mreží prostredníctvom advokátky Jany Rejžkovej.

Ostrosledovaná kauza sa začne v pondelok rozplietať. Kramný sa postaví pred sudcu ostravského krajského súdu. Dokým súd právoplatne nerozhodne, Petr je stále nevinný. Najväčšiu oporu má v rodine. "Stoja za mnou moji rodičia, ďalší príbuzní, priatelia a kamaráti. Tiež mnoho ďalších, ktorí si dokázali zachovať vlastný názor a rozum," povedal z vrážd obžalovaný muž pre český Moravskoslezský deník.

Obžaloba je postavená na dôkazoch o jeho vine, Kramný si ale myslí, že jasné dôkazy v prípade, ktorý sa nestal, nemôžu byť. "Obžaloba je od začiatku založená na  výmysloch a fabuláciách. Vždy som spolupracoval s vyšetrovateľmi a podroboval som sa vyšetreniam a samozrejme, aj pred súdom budem vypovedať," povedal.

Verzie o smrti

Na začiatku vyšetrovania nešťastia sa uvažovalo, že ženy zomreli po užití otravy, neskôr českí vyšetrovatelia prišli so závermi, že ženy zabil elektrický prúd. "Verzia polície a prokurátora je absurdná a nepodložená," obhajuje sa Kramný, no zároveň pripúšťa, že nevie, čo sa v osudný deň stalo: "Rovnako, ako na začiatku, nemám jasno v tom, čo sa vtedy naozaj stalo. Keby sa českí vyšetrovatelia a znalci neupäli na nezmyselnú verziu, ale nadviazali na prácu egyptských kolegov, mohlo byť snáď objasneného viac."

Ako ďalej povedal, od začiatku vyšetrovania bol v kontakte s českou konzulka v Egypte, pričom postupoval podľa pokynov vyšetrovateľov.

Dvojaké vyšetrovanie

Vyšetrovanie v Egypte vylúčilo Kramného akýkoľvek podiel na smrti žien. Výsledky poskytli českým kolegom, no tí ich spochybnili. "Vytvorili si vlastnú, nepodloženú verziu a začalo moje trestné stíhanie," opisuje.

O tragédiu sa okamžite začali zaujímať médiá. "Ja som sa na české médiá neobrátil, sami ma kontaktovali na mobil mojej manželky Moniky. V tej dobe som bol rád za akýkoľvek kontakt s českým prostredím, zostal som sám, v cudzej krajine, bez možnosti komunikácie s miestnymi ľuďmi vzhľadom k jazykovej bariére. Nezabúdajme, aká bola v Egypte v tom čase bezpečnostná situácia. Ľudia hromadne opúšťali hotely a vracali sa domov. Ja som odcestovať nemohol. Okolo jazdili vojaci so samopalmi. Nemyslím si preto, že existuje vzorec na to, ako sa má správať človek v tejto situácii. Nesprával som sa nijako účelovo, celá tragédia ma hlboko zasiahla. Ale musel som sa vzchopiť a nepodliehať tomu, čo som prežíval."

Podľa medializovaných informácií Kramný ohlásil smrť svojich najbližších až po desiatich hodinách. On tvrdí, že to nie je pravda. Podľa jeho slov smrť ohlásil hneď ako zistil, že ženy nežijú.
 
"Na celej tragédii sa od začiatku priživujú najmä bulvárne médiá. Neustále vláčia moje meno bahnom. Na tomto prípade sa ukázalo, že médiá sa neštítia ničoho a miesto reálnych informácií sa články zmenili na žumpu. Médiá v snahe po senzácii neváhali použiť akékoľvek prostriedky, aby poškodili moje meno aj meno mojej rodiny," posťažoval sa Kramný a na otázku, v akom manželstve s Monikou žil, odpovedal: "Žili sme v pokojnom a spokojnom manželstve. Nijako sa nevymykalo spolužitiu iných rodín. Obaja sme chodili do práce a spoločne vychovávali Klárku. Špekulácie médií vychádzajú len z nafukovania bežných problémov a starostí, ktoré zažíva každý fungujúci vzťah. Ťažko by sme odchádzali na spoločnú zahraničnú dovolenku, keby sme riešili nejakú vážnu krízu."

Petr je vo väzbe, kde dodržiava každodenný režim a snaží sa, ako hovorí, nepodľahnúť štvanej kampani bulváru.

Šokujúce fotografie

Pred niekoľkými týždňami šokovali verejnosť fotografie mŕtvych tiel, ktoré vznikli tesne pred pitvou.   "Dnes už je zrejmé, kto tieto fotky médiám poskytol. Dôležitejšie však je, že tieto fotky sú ďalším jasným dôkazom o mojej nevine a zásadne vyvracajú tvrdenia obžaloby."

Kramný si najviac praje, aby sa už všetko skončilo a všetci mali pokoj. "Keď súd očistí moje meno, budem sa snažiť vrátiť svojim blízkym všetku tú podporu a ochotu mi pomôcť, ktorú vyvíjali po celú dobu, keď som bol zadržiavaný v Egypte a následne vo väzbe. Môj život ale už nikdy nebude rovnaký ako predtým," uzatvára Kramný.

Viac o téme: TragédiaEgyptMonikaKlárkaPetr Kramný
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu