Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Taliansky premiér utrpel volebnú porážku: Po vyše 20 rokoch stratil Benátky

Matteo Renzi
Matteo Renzi (Zdroj: SITA)

RÍM – Taliansky premiér Matteo Renzi utrpel ďalšiu nepríjemnú volebnú porážku, keď jeho stredoľavá Demokratická strana (PD) stratila po vyše 20 rokoch kontrolu nad mestskou samosprávou v Benátkach. Ukázali to dnešné výsledky druhého kola komunálnych volieb.

Benátky patrili k najvýznamnejším zo 65 miest a obcí, kde sa v nedeľu konalo druhé kolo volieb starostov. Voľby sa uskutočnili dva týždne po prvom kole, v ktorom PD dosiahla neočakávane slabé výsledky a prekvapujúco stratila severozápadný taliansky región Ligúria.

V Benátkach, ktoré od roku 1993 viedli iba ľavicovo orientované samosprávy, získal bývalý sudca a senátor za PD Felice Casson 46,8 percenta hlasov voličov, pričom nestraník a podnikateľ podporovaný konzervatívcami Luigi Brugnaro dostal 53,2 hlasov.

Výsledok komunálnych volieb v Benátkach je povzbudením nielen pre opozičné strany, ale podľa očakávania aj pre menšinu v samotnej PD zameranú proti Renzimu. Premiérovi a jeho vláde to skomplikuje snahy o presadenie reforiem vzdelávacieho systému a ústavy, napísala tlačová agentúra DPA.

Voľby v meste na lagúne sa konali po vlaňajšom odstúpení úradujúceho starostu z PD Giorgia Orsoniho, ktorý bol obvinený z protizákonne financovanej kampane, a to v rámci širšieho vyšetrovania korupcie pri výstavbe hrádzí proti stúpajúcej hladine mora.

Nových starostov si v nedeľu volilo desať ďalších talianskych provinčných metropol. PD a jej spojenci získali starostovské úrady v štyroch mestách; nezávislí v dvoch; a stredopravé sily vrátane strany Forza Italia expremiéra Silvia Berlusconiho a krajne pravicovej strany Liga Severu v piatich.

Renziho tábor utrpel porážku aj na Sicílii, kde výsledky oznámili neskôr, pretože počítanie hlasov prebiehalo ešte i dnes. Najväčšie súboje o kreslo starostu sa odohrali v meste Enna, kde prehral významný činiteľ PD, a v mestách Gela a Augusta, kde zvíťazilo opozičné Hnutie piatich hviezd (M5S) komika Beppeho Grilla.

Viac o téme: TalianskoMatteo Renzi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu