Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Zúfalí Taliani volajú o pomoc: Európa musí zmeniť azylové pravidlá!

Vladimir Putin a Matteo Renzi (vpravo)
Vladimir Putin a Matteo Renzi (vpravo) (Zdroj: SITA)

RÍM - Taliansky premiér Matteo Renzi vyhlásil, že nariadenia, na základe ktorých Európska únia núti Taliansko, aby sa staralo o všetkých utečencov, ktorí sa dostanú na jeho územie, a bránilo im vycestovať do iných krajín únie, sa musia zmeniť. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

Terčom kritiky je najmä nariadenie Dublin II, ktoré vyvíja neprimeraný nátlak na krajiny, ako sú Taliansko a Grécko, ktoré utečencom slúžia ako vstupná brána do EÚ.

"Zásady stanovené Dublinom II je nutné zmeniť," povedal Renzi v rozhovore pre dnešné vydanie denníka Corriere della Sera, pričom dodal, že ak v týchto otázkach neprinesie pokrok ani nadchádzajúci summit EÚ, Taliansko má pripravený bližšie nešpecifikovaný plán B.

Očakáva sa, že práve migrácia bude hlavnou témou stretnutia lídrov EÚ, ktoré sa bude konať 25.-26. júna v Bruseli. Európska rada sa v týchto dňoch bude zaoberať návrhmi na relokáciu 24.000 utečencov z Talianska a 16.000 z Grécka. Tá by mala prebehnúť v priebehu dvoch rokov. "Migrácia je závažný problém a, buďme úprimní, odpovede, ktoré Európa dáva, sú nedostatočné. Relokácia len 24.000 ľudí je takmer provokácia," dodal na margo plánov EÚ taliansky premiér.

Viac o téme: UtečenciMatteo Renzi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu