Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Životy im zachránil zásah prozreteľnosti: Ďakovať môžu zlodejovi, ktorý ich pripravil o peniaze

Nepál zasiahlo silné zemetrasenie
Nepál zasiahlo silné zemetrasenie (Zdroj: SITA)

ATÉNY - Skôr, než plánovali, sa muselo domov vrátiť deväť gréckych horolezcov, ktorých v nepálskom hlavnom meste Káthmandu okradol ich miestny šerpa. Do Grécka tak odleteli len deň pred tým, než ničivé zemetrasenie spustilo najtragickejšiu katastrofu v histórii Mount Everestu, napísala dnes agentúra AFP.

"Dorazili sme minulý týždeň do Káthmandu a zistili sme, že náš šerpa zmizol aj peniazmi, ktoré sme mu dali," povedal jeden z horolezcov gréckej verejnoprávnej televíznej stanici. "Nahlásili sme krádež nepálskym úradom a rozhodli sme sa v piatok odletieť späť do Grécka. Mali sme vlastne šťastie, ale v tábore na Evereste máme priateľov," dodal.

Skupina deviatich Grékov a deviatich Indov, ku ktorej sa mali pridať, lavínu na Mount Evereste prežila, dodala AFP.

Zatiaľ posledná bilancia otrasov o sile 7,8 stupňa Richterovej škály hlási najmenej 3218 obetí, ďalších viac ako 6500 ľudí bolo zranených. Sobotné zemetrasenie bolo najhoršou katastrofou v tejto himalájskej krajine od roku 1934, kedy tu pri zemetrasení zahynulo 8500 ľudí.

Okrem mŕtvych v Káthmandu a okolí zomrelo navyše najmenej 18 ľudí pri zosuve lavíny na Mount Evereste. Ďalšie desiatky obetí sú hlásené v susedných štátoch, hlavne na severe Indie a v Tibete.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu