Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

FOTO Na Filipínach sa začal tradičný rituál ukrižovania: Krvavá atrakcia pre turistov!

Pribíjanie na kríž na Filipínach Zobraziť galériu (3)
Pribíjanie na kríž na Filipínach (Zdroj: SITA)

SAN FERNANDO – Veriaci na Filipínach dnes zahájili krvavý rituál ukrižovania, ktorým si napriek nesúhlasu filipínskych cirkevných činiteľov aj Vatikánu pripomínajú Veľký piatok. Tradičný krvavý obrad sa v meste San Fernando neďaleko Manily odohráva každý rok a priťahuje desaťtisíce divákov, napísala agentúra AFP.

Viac ako desiatka najoddanejších veriacich sa necháva pribiť na kríž, zatiaľ čo ďalší sa do krvi bičujú alebo si prepichujú rôzne časti tela a vlečú ťažké kríže. "Necítim bolesť, pretože viem, že vo svojom utrpení som so svojim bohom," povedal AFP stavebný robotník Arjay Rivera, než si rozdrásal chrbát rozbitými fľašami a žiletkami. Chrbát si potom bude bičovať v sprievode, aby si tak vyprosil uzdravenie pre svojho 54-ročného otca.

Pribíjanie na kríž na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Filipíny majú 100 miliónov obyvateľov, z ktorých sa ku katolicizmu hlási 80 percent z nich. Od bolestivého sebezraňovania sa tento rok snažil veriacich odradiť aj arcibiskup San Fernanda Florentino Lavarias, podľa ktorého sú iné spôsoby, ako dokázať svoju vieru. "Svoje skutky by sme mali pečatiť každodennou prácou. Kresťanský život nie je niečo, čo sa dá zvládnuť cez noc," vyhlásil.

Pribíjanie na kríž na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Starosta San Fernanda Edwin Santiago však neskrývane pripúšťa, že veľkonočné rituály sú pre jeho mesto požehnaním. V minulom roku sa sem podľa jeho údajov zišlo asi 60.000 zahraničných aj domácich návštevníkov a tento rok by ich mohlo byť ešte viac. "Nepoznáme presnú sumu, aká z tejto akcie prúdi do ulíc mesta, ale je nepochybné, že pomáhajú miestnym podnikom," povedal starosta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu