Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Grécko v konflikte s európskymi veriteľmi: Nenecháme sa vydierať!

Yanis Varoufakis Zobraziť galériu (4)
Yanis Varoufakis (Zdroj: SITA)

ATÉNY - Medzi Gréckom a jeho európskymi veriteľmi dnes vypukol otvorený konflikt, keď Nemecko úplne odmietlo návrhy ťažko zadlženej krajiny na odpustenie časti dlhov a varovalo, že sa nenechá Aténami vydierať. Napísala to agentúra AP, podľa ktorej ale nová grécka ľavicová vláda trvá na plnení predvolebných sľubov, ktoré okrem zmazania dlhov tiež zahŕňali zrušenie bolestných škrtov požadovaných výmenou za medzinárodnú úverovú pomoc.

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble varoval Atény, aby nehnali veci v rámci svojej vyjednávacej taktiky na ostrie noža. Upozornil, že dohodnuté pravidlá sa musia dodržiavať a že dôvera a spoľahlivosť sú základným predpokladom pre to, aby Grécko ťažilo z ďalších solidárnych krokov, upozornila agentúra DPA.

"Nedá sa s nami o to prieť a hlavne nie je ľahké nás vydierať," upozornil Schäuble.

"Diskusia o orezanie dlhov alebo o dlhovej konferencii je odtrhnutá od reality," doplnil svojho šéfa hovorca nemeckého ministerstva financií Martin Jäger.

Tiež portugalský premiér Pedro Passos Coelho sa dnes postavil proti myšlienke usporiadať európsku konferenciu, na ktorej by sa opätovne prerokoval grécky dlh. "Nepodporíme žiadnu konferenciu, ktorá by bola navrhnutá pre zrušenie alebo reštrukturalizáciu dlhu. Bolo by to proti záujmom Portugalska a Portugalcov," podotkol.

Grécky minister financií odmietol predĺženie programu úspor

Grécky minister financií Yanis Varoufakis sa dnes stretol Jeroenom Dijsselbloemom, predsedom skupiny ministrov financií eurozóny. Zástupca novej gréckej vlády kategoricky odmietol predĺženie programu úspor a dohľad zahraničných inšpektorov. Informovala o tom agentúra Reuters.

Hoci obaja označili rokovania za konštruktívny dialóg o cieľoch novej gréckej vlády, približne hodinu trvajúce stretnutie nedokázalo premostiť priepasť medzi vládou premiéra Alexisa Tsiprasa a európskymi partnermi. EÚ totiž trvá na tom, že Grécko musí splniť záväzky, ktoré mu vyplývajú zo záchranného balíka v hodnote 240 miliárd eur.

Dnešné rokovanie s Dijsselbloemom je prvé zo série stretnutí Varoufakisa s európskymi partnermi. Na budúci týždeň odcestuje do Londýna, Paríža a Ríma, aby získal podporu pre plány novej vlády. Tsipras, ktorý v pondelok (2.2.) v rámci prvej zahraničnej návštevy vo funkcii premiéra pricestuje na Cyprus, sa v utorok (3.2.) stretne v Ríme s talianskym premiérom Matteom Renzim. Práve Renzi je jedným z hlavných oponentov prísnych rozpočtových škrtov.

Tsipras uviedol, že Grécko nemá v úmysle spolupracovať s misiou európskych veriteľov a Medzinárodného menového fondu a nepožiada o predĺženie termínu splátky 28. februára. "Tento postoj nám umožnil získať dôveru Grékov," povedal Tsipras. "V našom prvom kroku ako vlády preto určite neodmietneme logické spochybňovanie tohto programu tým, že požiadame o jeho predĺženie."

Dijsselbloem tvrdí, že rozhodnutie o tomto termíne je možné dosiahnuť pred koncom februára, no odmietol snahu Grécka o zorganizovanie špeciálnej konferencie na tému jeho dlhu. Podľa jeho slov totiž táto konferencia už existuje a má formu skupiny ministrov financií eurozóny. 

Zároveň zdôraznil, že grécka vláda musí dodržať záväzky vyplývajúce z dohody medzi Gréckom a eurozónou a varoval pred dôsledkami jednostranných krokov. Zopakoval ochotu eurozóny naďalej podporovať Grécko, kým bude schopné samo si požičiavať na medzinárodných trhoch, no za predpokladu, že krajina splní požiadavky a ciele záchranného programu.

Varoufakis síce nenaznačil ďalšie kroky Grécka, ak by nedošlo k dohode do konca februára, no ubezpečil svojho európskeho partnera, že Atény plánujú zaviesť ekonomické reformy. Za žiadnych okolností však neprijme "samo sa živiacu krízu" deflácie a zbytočné dlhy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu