Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Premiér Tsipras sa dohodol na rokovaniach s predsedom EK Junckerom

Alexis Tsipras (vpravo) telefonoval so Jeanom-Claudom Junckerom
Alexis Tsipras (vpravo) telefonoval so Jeanom-Claudom Junckerom (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Grécky premiér Alexis Tsipras dnes telefonoval s predsedom Európskej komisie (EK) Jeanom-Claudeom Junckerom, chcel dohodnúť rokovania s Európskou úniou. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na zdroj z Junckerovho okolia.

Telefonický rozhovor skončil dohodou o konaní osobných rokovaní, ktoré by sa mali uskutočniť v stredu, keď sa Tsipras stretne v Paríži s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom. Medzi Gréckom a EÚ minulý týždeň vzrástlo napätie kvôli výrokom nového premiéra, ktoré naznačujú, že jeho nová vláda bude zastávať pevný protiúsporný postoj, s ktorým šla do volieb.

Podľa zdroja z prostredia vlády v Aténach sa Tsipras rozprával cez telefón aj s šéfom Európskej centrálnej banky (ECB) Mariom Draghim. Grécky minister financií Janis Varufakis minulý týždeň povedal, že odmietne spolupracovať s trojkou - ECB, EK a Medzinárodného menového fondu - ktorá dohliada na dlh krajiny.

Väčšina Nemcov chce Grékov v eurozóne

Väčšina Nemcov je za zotrvanie Grécka v eurozóne a to napriek novej vláde v Aténach, ktorá odmieta pokračovanie v úsporných opatreniach vynútených práve Berlínom. Vyplýva to z tohtotýždňového prieskumu, ktorého výsledky v nedeľu zverejnil denník Bild. Z neho vyplýva, že ďalšie pôsobenie Atén v 19-člennej spoločnej menovej únii si praje viac ako 60 percent spomedzi viac ako 500 opýtaných Nemcov. Opačný názor deklarovala štvrtina respondentov. Takmer 70 percent z nich však taktiež odmietlo možnosť odpísania dlhu Grékom, ako to urobila aj nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Nemecky predseda EP Martin Schulz v nedeľu v tejto veci vyzval nového gréckeho premiéra Aléxisa Tsíprasa, aby prestal na vládu v Berlíne útočiť. Jeho protinemeckú rétoriku označil za "krátkozrakú a nikam nevedúcu".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu