Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Merkelová vylúčila zníženie dlhu: Ak sa Gréci s veriteľmi nedohodnú, musia odísť z eurozóny

Angela Merkelová a Alexis Tsipras
Angela Merkelová a Alexis Tsipras (Zdroj: SITA, Twitter)

ATÉNY – Nemecká kancelárka Angela Merkelová vylúčila ďalšie zníženie gréckeho dlhu, ako si praje nová grécka ľavicová vláda premiéra Alexisa Tsiprasa. Uviedol to dnes na svojom serveri nemecký denník Hamburger Abendblatt. Podľa spravodajstvo BBC eurokomisár pre finančné záležitosti, dane a clá Pierre Moscovici povedal, že bude urobené všetko pre to, aby sa zabránilo odchodu Grécka z eurozóny, ale že Grécko musí plniť doterajšie záväzky.

"Súkromní veritelia už dobrovoľne odstúpili, banky sa už vzdali miliárd na pôžičkách Grécku," zdôvodnila Merkelová svoj názor. "Nevidím žiadne oddĺženie pre Grécko," dodala kancelárka. Začiatkom roka 2012 vymazalo Grécko po dohode s veriteľmi zhruba 100 miliárd eur tým, že im cenné papiere nahradilo inými, ale menej ziskovými. Ale krajina, ktorá je od roku 2010 závislá na medzinárodnej finančnej pomoci, je stále ešte zaťažená dlhmi dosahujúcim asi 175 % hrubého domáceho produktu.
 
"Európa bude aj naďalej prejavovať solidaritu s Gréckom, rovnako ako aj s inými krajinami, ktoré sú osobitne postihnuté krízou, ak tieto krajiny vykonávajú reformy a úsporné opatrenia," upozornila ďalej Merkelová.
 
Na otázku, čo si myslí o prvých oznámeniach Tsiprasovej vlády, že zvýšia minimálnej mzdy a vykoná spätný nábor prepustených štátnych zamestnancov, Merkelová odpovedala, že "Nemecko a ostatní európski partneri čakajú, s akým programom k nim nová grécka vláda príde".
 
Tsipras, ktorý plánuje návštevu Talianska v utorok a Francúzska v stredu, sa usiluje o nové rokovania, ktoré by viedli k revízii obrovského dlhu krajiny. Opakovane zdôrazňuje, že súčasná dlhová záťaž je pre Grécko neúnosná. Nový grécky premiér sa v súčasnej dobe nechystá cestovať do Nemecka. Aj grécky minister financií Janis Varufakis sa chystá začiatkom budúceho týždňa do Londýna, Paríža a Ríma, aby získal podporu pre nové zámery gréckej vlády.
 
Špekuluje sa o tom, že ak sa Grécko s veriteľmi nedohodne, bude sa musieť vzdať jednotnej európskej meny. Moscovici v relácii BBC Hardtalk povedal, že Grécko do eurozóny patrí a že euro závisí na tom, aby k žiadnemu takzvanému Grexitu, teda jej opustenie Gréckom, nedošlo. Dodal ale tiež, že Európa síce musí rešpektovať výsledok gréckych volieb, ktorý vyniesol k moci ľavicovú stranu SYRIZA, ale záväzky prijaté predchádzajúcou vládou musia tiež byť naďalej zohľadňovať.
 
"Musíme sa týmito otázkami zaoberať pokojným, mierumilovným a vyrovnaným spôsobom. Táto (nová) vláda musí presne povedať, čo má v úmysle urobiť," povedal Moscovici. Merkelová sa v piatok zišla v Štrasburgu k neformálnej večeri s francúzskym prezidentom Françoisom Hollandom. Podľa serveru francúzskeho denníka Le Figaro hľadajú spoločné stanovisko pre to, ako pristupovať k novej gréckej vláde. Nemecká strana sa podľa Le Figaro obáva, že by Francúzsko mohlo využiť nového gréckeho prístupu k ďalšej ofenzíve proti rozpočtovej disciplíne naordinovanej únii Berlínom.
 
Paríž, ktorý sám čelí vysokej nezamestnanosti a problémom s rozjazdom ekonomiky, dlhodobo usiluje o zvýšenie investícií, čo je spojené s rizikom vyššieho zadlžovanie. Európska centrálna banka tomu vychádza v ústrety, keď sa rozhodla začať takzvané kvantitatívne uvoľňovanie menovej politiky, ktoré zahŕňa nákupy vládnych dlhopisov. V snahe povzbudiť oživenie tak bude mesačne pumpovať do eurozóny 60 miliárd eur (1,7 bilióna korún).
 
Tsipras a Varufakis v piatok pomerne tvrdo oznámili šéfovi Euroskupiny Jeroenovi Dijsselbloemovi, že odmietajú predĺženie medzinárodného záchranného programu, ktorý vyprší 28. februára. Atény tiež nebudú už ani prijímať predstaviteľa trojky veriteľov, teda Európskej únie, Európskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu, ktorí každé tri mesiace jazdí do zeme overovať reformné a úsporné kroky v rámci medzinárodného záchranného plánu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu