Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Dohoda, pred ktorou sa trasie celá Európa: Prvý štát EÚ ponúkol vojenské základne Rusom!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: adabasini.com, SITA)

BRATISLAVA - Cyprus je pripravený ponúknuť ruskému letectvu a námorníctvu svoje letiská a prístavy, oficiálne pre humanitárne operácie a mimoriadne situácie. Cyperský prezident to považuje za adekvátny prejav dlhodobo dobrých vzťahov medzi oboma štátmi. K podpisu dohody, ktorej sa Európa obáva, by mali pristúpiť 25. februára v Moskve.

Najvyšší cyperský predstaviteľ Nikos Anastasiadis to pre agentúru TASS povedal pred svojou nadchádzajúcou návštevou Ruska. Obe krajiny tým v skutočnosti iba aktualizujú platnú bilaterálnu vojenskú dohodu. Podľa predošlých mediálnych správ Rusko zhruba pred mesiacom vyjadrilo záujem o vytvorenie vojenských základní na Cypre.

"Existuje stará dohoda, ktorá by mala byť obnovená v rovnakej podobe, v akej je teraz. Zároveň sa budú poskytovať aj ďalšie služby rovnakým spôsobom, ako to robíme s inými krajinami, akými sú napríklad Francúzsko a Nemecko," povedal podľa Business Insider Anastasiades a dodal: "Cyprus a Rusko majú tradične dobré vzťahy, a to sa len tak nezmení."

Túto alternatívu však podľa agentúry RIA Novosti poprel nemenovaný diplomatický zdroj. "Otázka vytvorenia ruskej vojenskej základne nie je predmetom diskusií. Hovoríme o poskytnutí leteckej základne v meste Pafos, ktorú využívajú aj iné štáty ako Nemecko alebo Francúzsko," tvrdí zdroj.

Najvyšší cyperský predstaviteľ Nikos Anastasiadis
Zobraziť galériu (3)
Najvyšší cyperský predstaviteľ Nikos Anastasiadis  (Zdroj: adabasini.com, SITA)

Cyprus si robí, čo chce

Britský vysoký komisár pre Cyprus Ric Todd upozornil, že prístup ostrovného štátu voči Rusku musí byť v súlade s politikou EÚ. Cyprus je totiž jednou z 28 krajín, ktorá v rámci EÚ ukladá sankcie voči Rusku na základe situácie na Ukrajine. Usiluje aj o členstvo v NATO, čomu bráni Turecko. Na margo celej situácie Anastasiadis uviedol, že Cyprus je suverénnou krajinou, ktorá robí svoje vlastné rozhodnutia.

"Chceme sa vyhnúť ďalšiemu zhoršeniu vzťahov medzi Ruskom a Európskou úniou," povedal Anastasiades v súvislosti s protiruskými sankciami. V kuloároch sa hovorí o vplyve Grécka na tento ostrovný štát. Krajina vedená premiérom Alexisom Tsiprasom sa tiež vyjadrila v zmysle obmedzenia súčasných sankcií, Cyprus sa tak približuje Ruskej federácii, s ktorou má dlhodobo dobré vzťahy najmä v ekonomickej sfére.

Základne, ktoré chce Cyprus Rusom ponúknuť
Zobraziť galériu (3)
Základne, ktoré chce Cyprus Rusom ponúknuť  (Zdroj: adabasini.com, SITA)

Veľmi silné vzťahy

Russia Today uvádza, že "Rusi na Cyprus za posledných dvadsať rokov preniesli viac ako 30 miliárd dolárov (viac ako 26 miliárd eur), a to podľa štúdie zverejnenej skupinou ekonómov z Ruska, Fínska a Kanady." Analytici odhadujú, že viac ako tretina bankových vkladov na Cypre môže byť ruského pôvodu, údajne je na ostrove registrovaných aj mnoho ruských spoločností.

Náklon smerom k Rusku potvrdzujú aj Tsiprasove slová, ktorými sa vyjadril počas návštevy Cypru. Atény aj Nikózia chcú podľa neho využiť svoje vzťahy s Moskvou na vybudovanie "potrebného mosta medzi Európou a Ruskom". Vyhlásil tiež, že odchod Grécka alebo Cypru z eurozóny by ohrozil stabilitu v juhovýchodnej Európe.

Rusi by na Cypre mali využiť základňu Andreasa Papandrea, ako aj námornú základňu v Limassole a medzinárodné letisko na juhozápade ostrova, v Paphose. To sa nachádza približne 50 kilometrov od dôležitej základne britského kráľovského letectva Akrotiri, ktoré zároveň podporuje operácie NATO a poskytuje aliancii dôležité útočisko. Dohodu by mal Anastasiadis podpísať 25. februára v Moskve.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu