Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Charlie Hebdo opäť s karikatúrou Mohameda na titulke: Odkaz teroristom v rekordnom počte výtlačkov

Všetko je odpustené Zobraziť galériu (2)
Všetko je odpustené (Zdroj: Charlie Hebdo)

PARÍŽ - Francúzsky satirický týždenník Charlie Hebdo, ktorý sa stal minulý týždeň terčom teroristického útoku, vyjde v stredu s karikatúrou plačúceho moslimského proroka Mohameda a nápisom Je suis Charlie (Ja som Charlie) na titulnej strane.

Táto krátka veta sa v posledných dňoch stala symbolom solidarity s obeťami stredajšieho útoku na parížsku redakciU, kde rukami islamistov zomrelo 12 ľudí. Egyptský ústav pre interpretáciu islamského práva varoval pred vydaním novej karikatúry. Podľa neho ide o provokáciu.

S ohľadom na mimoriadny záujem vyjde nové číslo týždenníka v náklade tri milióny výtlačkov, nie v obvyklom počte 60.000. Predávať sa bude v 25 krajinách, napísala agentúra AFP. Vôbec prvýkrát sa bude týždenník predávať aj v USA a v Británii. Kým bežne sa v cudzine predávalo 4000 výtlačkov, teraz sú požiadavky na 300.000, najviac v Belgicku a v Kanade.

Všetko je odpustené
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Charlie Hebdo)

Obálku nového čísla tvorí obrázok proroka Mohameda, ktorý plače a drží transparent so sloganom. Nad kresbou bielo oblečeného Proroka stojí nápis "Tout est pardonné" (Všetko odpustené), napísal denník Le Parisien. Pripravovanému vydaniu sa hovorí "vydanie preživších". Autor úvodnej karikatúry, podpísaný ako Luz, je jedným z tých, ktorí stredajšiemu vraždeniu v redakcii Charlie Hebdo unikli.

Redakcie sa ujal denník Libération, kde nové číslo vzniká. Budú v ňom ešte nevydané kresby obetí atentátu, teda Stéphana Charbonniera, Jeana Cabuta, George Wolinského, Philippa Honorého a Bernarda Verlhaca, rovnako ako texty Elsy Cayatové a Bernarda Marise. Právnik týždenníka Richard Malka vyhlásil, že cieľom nie je vydať číslo ako hold obetiam, "pretože to by nezodpovedalo duchu Charlie Hebdo". "Zachovávame vernosť tým, ktorí už tu nie sú, musíme byť verní aj duchu týždenníka, teda šíriť smiech," vyhlásil. Tiež ďalší členovia redakcie oznámili, že sa chcú vyhnúť nekrológom.

Vydavateľa týždenníka po útoku zasypal príval objednávok na nové vydanie z domova i zo zahraničia; preto sa náklad mimoriadne zvýšil na tri milióny výtlačkov, napísala AFP. Ešte minulý týždeň sa hovorilo o mimoriadnom náklade milión kusov.

Malka pripomenul, že kresby zobrazujúce Mohameda aj autority iných svetových náboženstiev sú už roky štandardnou súčasťou časopisu. "Za posledných 22 rokov nevyšlo jediné číslo Charlie Hebdo, v ktorom by neboli karikatúry pápeža, Ježiša, kňazov alebo rabínov, imámov a Mohameda," citovala ho AFP. Bolo by vraj prekvapujúce, keby kresby Mohameda v novom čísle chýbali. Vo vysielaní rozhlasovej stanice Europe 1 Malka vyhlásil, že týždenník, ktorý sa stal už predtým terčom islamistov, nie je časopis krutý, ale neúctivý. Razantne pritom odmietol všetky obvinenia z islamofóbie.

Egyptský ústav pre interpretáciu islamského práva Dar Al-IFTA dnes varoval pred vydaním novej karikatúry proroka Mohameda. "Tento čin je neoprávnenou provokáciou voči citom 1,5 miliardy moslimov na svete," upozornil inštitút, ktorý je spolu s univerzitou Al-Azhar najvýznamnejšou náboženskou inštitúciou v krajine. "Toto vydanie povedie k novej vlne nenávisti vo francúzskej a západnej spoločnosti; to, čo časopis robí, neslúži spolužitiu a kultúrnemu dialógu, o ktorý moslimovia usilujú," dodal ústav.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu