Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Francúzsko schválilo ďalšie nálety proti Islamskému štátu

V Paríži si aj naďalej uctievajú obete teroristického útoku na redakciu Charlie Hebdo.
V Paríži si aj naďalej uctievajú obete teroristického útoku na redakciu Charlie Hebdo. (Zdroj: SITA)

PARÍŽ – Dolná komora francúzskeho parlamentu schválila dnes predĺženie francúzskych náletov proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS) v Iraku. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Dnešné hlasovanie nasledovalo po minulotýždňových teroristických útokoch v Paríži, ktoré boli najhoršími vo Francúzsku za posledné desaťročia. Muž hlásiaci sa k Islamskému štátu zabil štyroch ľudí v supermarkete s kóšer potravinami a v predchádzajúci deň aj policajtku na ulici, pričom dvaja bratia hlásiaci sa k teroristickej sieti al-Káida v Jemene podnikli útok na redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo a zabili 12 ľudí.

Francúzsky premiér Manuel Valls v príhovore v Národnom zhromaždení pred hlasovaním povedal: "Francúzsko je vo vojne proti radikálnemu islamu". Vyhlásil však aj to, že "Francúzsko nie je vo vojne proti islamu". Francúzsko sa vlani rýchlo pridalo k Spojeným štátom v náletoch proti Islamskému štátu. Francúzske zákony vyžadujú hlasovanie o predĺžení takýchto operácií vždy po štyroch mesiacoch.

Gauck odkázal teroristom: Vaša nenávisť je našou motiváciou

Položením vencov pri francúzskej ambasáde v Berlíne sa dnes v nemeckej metropole začalo pietne zhromaždenie predstaviteľov náboženských komunít a politikov v súvislosti s nedávnymi teroristickými útokmi v Paríži.

Celkovo 17 obetí islamistických útočníkov si v prítomnosti najvyšších nemeckých ústavných činiteľov, prezidenta Joachima Gaucka a kancelárky Angely Merkelovej, uctil aj predseda Ústrednej rady moslimov v Nemecku Aiman Mazyek. Podujatie, ktoré pokračovalo prečítaním dvoch veršov Koránu v arabskom i nemeckom jazyku, sprevádzajú pri Brandenburskej bráne mimoriadne bezpečnostné opatrenia. Okolie dejiska už hodinu pred začiatkom akcie zabezpečovali viaceré tímy ostreľovačov, píše tlačová agentúra DPA.

Nemecký spolkový prezident Joachim Gauck v krátkom príhovore vyzval všetkých ľudí v Nemecku bez ohľadu na ich vierovyznanie a pôvod, aby sa angažovali za demokraciu a otvorenosť svetu. "My všetci sme Nemecko," vyhlásil a dodal: "Nedarujeme Vám náš strach. Vaša nenávisť je našou motiváciou," zneli jeho slová na adresu teroristov a fanatikov.

Najvyšší nemecký predstaviteľ využil príležitosť, aby sa poďakoval všetkým moslimom dištancujúcim sa od teroru v mene islamu. "To je vlastenecké Áno ku krajine, v ktorej spoločne žijeme, k našej krajine," podčiarkol a dodal, že prevažná väčšina moslimov cíti spolupatričnosť k otvorenej spoločnosti a je pripravená angažovať sa za ňu.

Gauck súčasne odsúdil viac ako 550 mladých mužov a žien, ktorí z Nemecka zamierili do Sýrie a Iraku ako bojovníci Islamského štátu. "Staviame sa proti akejkoľvek démonizácii a diskriminácii," konštatoval nemecký prezident bez toho, aby menoval konkrétne antiislamské hnutie Pegida. Ocenil však ľudí, ktorí sa zapojili do protidemonštrácii proti nemu, proti xenofóbii a za otvorenú spoločnosť.

Nie je iba vecou moslimov a židov brániť sa prejavom islamofóbie v podobe podpaľačských útokov na mešity a prejavov antisemitizmu, "je to vec nás všetkých", zdôraznil rečník. Podľa slov Gaucka atentáty z Paríža ukázali, aká zraniteľná je otvorená spoločnosť. "Teroristi nás chceli rozdeliť, dosiahli však opak. Dali nás dokopy," vyhlásil s tým, že sloboda a ľudské práva nie sú iba západné, ale všeobecné. "Náš protinávrh k fundamentalizmu islamistických násilníkov znie: demokracia, rešpektovanie práva, vzájomný rešpekt, zachovanie ľudskej dôstojnosti. To je naša životná forma," pripomenul Joachim Gauck, ktorý zdôraznil už skôr význam solidarity, jednoty, práva a slobody.

Spolková kancelárka Angela Merkelová ocenila iniciatívu moslimov žijúcich v Nemecku pripomenúť si teroristické útoky a ich obete z Paríža. Je to veľmi dôležitý signál, že podnet na míting solidarity v Berlíne vzišiel od moslimov, vyhlásila dnes na rokovaní parlamentnej frakcie strán únie CDU/CSU.
Súčasne vyjadrila obavy, že bude dlhodobou úlohou zvládnuť boj s terorom, ktorý sa v mene náboženstva šíri vo svete, pričom menovala napríklad prenasledovanie jezídov bojovníkmi Islamského štátu či krviprelievanie, ktoré sa v Nigérii spája s extrémistami z Boko Haram.

Predseda Ústrednej rady moslimov v Nemecku Aiman Mazyek vyjadril hlboký smútok nad útokmi v Paríži a avizoval boj proti teroru islamistov. Podľa jeho slov sa moslimovia v Nemecku ocitli v šoku z brutálnych teroristických útokov a vyjadrili solidaritu s francúzskym ľudom.

"Teroristi nezvíťazili a teroristi ani nezvíťazia," vyhlásil Mazyek a dodal, že pre zastrašovanie a násilie ako v prípade prepadu redakcie týždenníka Charlie Hebdo niet ospravedlnenia. Súčasne si položil otázku: "Teroristi chceli pomstiť proroka?", aby si odpovedal: "Nie! Svojím činom sa dopustili najväčšieho bohorúhačstva."

Katolícka cirkev zdôraznila vôľu všetkých náboženských komunít nenechať sa napriek všetkým odlišnostiam poštvať proti sebe. Všetci by si mali položiť otázku, prečo džihádisti vyrastajúci na Západe pociťujú takú nenávisť, vyhlásil pomocný biskup berlínskej arcidiecézy Matthias Heinrich.
Evanjelická cirkev vyzvala na pokračovanie medzináboženského dialógu. Spoločné posolstvo znie podľa nej jasne: židia, kresťania a moslimovia hovoria spoločne nie akémukoľvek násiliu, teroru v mene viery v Boha, vyhlásil berlínsky biskup Markus Dröge.

Ústredná rada židov v Nemecku vyzvala celý svet, predovšetkým však samotných moslimov, aby postupovali proti islamistickému terorizmu. "Islamisti chcú zasiahnuť našu slobodnú západnú demokraciu a chcú zlikvidovať židov," vyhlásil podpredseda rady Abraham Lehrer na mítingu solidarity. Súčasne zdôraznil, že rade je vzdialené podozrievať všetkých moslimov alebo dokonca hanobiť ich náboženstvo. Moslimskí lídri a imámovia by však mali podľa tohto rečníka využiť svoj vplyv, aby potlačili do úzadia radikálny výklad Koránu.

Moslimský duchovný označil titulku Charlie Hebdo za vojnový čin

Radikálny moslimský duchovný Anjem Choudary, pôsobiaci v Londýne, dnes označil karikatúru proroka Mohameda na titulnej strane chystaného vydania časopisu Charlie Hebdo za "vojnový čin". Informoval o tom dnes britský denník The Independent.

Na titulke satirického francúzskeho časopisu sa má v stredu objaviť kresba proroka Mohameda, zakladateľa islamu, ktorý so slzou v oku hovorí "Je suis Charlie". Táto fráza, ktorá znamená "Som Charlie", sa používa na tričkách, transparentoch a na sociálnych sieťach na vyjadrenie solidarity po teroristickom útoku na redakciu časopisu v Paríži, pri ktorom minulú stredu zahynulo 12 ľudí.

Titulku časopisu Charlie Hebdo označil Choudary za "neslýchanú provokáciu" a tvrdí, že urážka islamu a moslimov je "súčasťou vojny, ktorá prebieha". Podľa radikálneho kazateľa je "zosmiešňovanie" Mohameda útokom na jeho osobnosť. Karikatúru označil za "extrémne závažnú". Zobrazovanie proroka akýmkoľvek spôsobom je "útokom na česť proroka". Väčšina moslimov ho nezobrazuje, pretože to považujú za svätokrádež.

Choudary (47) vyhlásil, že keby sa táto karikatúra súdila podľa islamského práva šaría, súd by vyniesol trest smrti. Radikálny kazateľ toto právo vyučuje. Vlani v septembri ho zadržali v rámci vyšetrovania islamského terorizmu, ale neskôr ho prepustili na kauciu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu