Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Pápež navštívil Filipíny: Vládu vyzval na boj proti korupcii a chudobe

Pápeža Františka privítal prezident Filipín Benigno Aquino III. Zobraziť galériu (10)
Pápeža Františka privítal prezident Filipín Benigno Aquino III. (Zdroj: SITA)

MANILA - Pápež František vyzval dnes filipínsku vládu, aby bojovala proti korupcii a počúvala nárek chudobných, ktorí trpia "škandalóznou sociálnou nerovnosťou". Pápež pricestoval na Filipíny vo štvrtok. Dnes zavítal do prezidentského paláca, kde ho slávnostne privítal prezident Benigno Aquino. Ulice v metropole Manila lemovali desaťtisíce nadšených ľudí.

"Dnes viac ako inokedy je potrebné, aby politickí lídri vynikali čestnosťou, bezúhonnosťou a oddanosťou spoločnému dobru," povedal pápež po súkromnej schôdzke s Aquinom. Filipínsky prezident pred nástupom do úradu v roku 2010 sľúbil transparentnosť a boj proti korupcii s cieľom vytrhnúť krajinu z chudoby, pripomenula agentúra Reuters. František vyzval vládnych predstaviteľov, aby "odmietli akúkoľvek formu korupcie, ktorá berie zdroje chudobným".

Pápež František navštívil Filipíny
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

"Biblická tradícia ukladá všetkým ľuďom povinnosť počúvať hlas chudobných. Vyzýva nás zlomiť putá nespravodlivosti a útlaku, ktoré vedú k jasnej a naozaj škandalóznej sociálnej nerovnosti. Reforma sociálnej štruktúry, ktorá udržuje chudobu a vylučuje chudobných, si v prvom rade žiada premenu mysle a srdca," odkázal František. Hlava katolíckej cirkvi v priebehu dneška odslúži omšu v manilskej katedrále.

Pápež František navštívil Filipíny
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Filipíny, najľudnatejšia katolícka krajina Ázie, pri príležitosti Františkovej návštevy spustila rozsiahlu bezpečnostnú operáciu. V metropole Manila a v provincii Leyte, ktorú hlava katolíckej cirkvi plánuje navštíviť cez víkend, bolo nasadených zhruba 50.000 vojakov a policajtov. František je tretím pápežom, ktorý navštívil túto - po Brazílii a Mexiku - tretiu najväčšiu katolícku krajinu na svete. Približne 80 percent zo 100 miliónov Filipíncov je katolíckeho vierovyznania, čo predstavuje polovicu celkového počtu katolíkov v Ázii.

Pápež František navštívil Filipíny
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Pápeža v manilskej katedrále privítali kňazi so smartfónmi 

Fotografujúci kňazi so smartfónmi a tabletmi privítali dnes pápeža Františka v historickej katedrále v centre Manily, kde hlava katolíckej cirkvi slúžila omšu pre filipínske duchovenstvo. Píše o tom agentúra AP.

Manilskú katedrálu naplnili biele rúcha kňazov, biskupov a mníšok z celých Filipín. V chráme sa ich podľa správ miestnych médií zišlo približne 1500-2000 a mnohí z nich si príchod pápeža zaznamenali na smartfóny a tablety. 

Pápeža Františka privítali kňazi
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

František vo svojej kázni prednesenej v angličtine vyzval filipínske duchovenstvo, aby nasledovalo príklad Ježiša Krista zachovávaním sľubu chudoby. Zároveň apeloval na boj proti nerovnosti a nespravodlivosti hlboko zakorenenej vo filipínskej spoločnosti. 

"Znamená to žiť v Kristovej chudobe, ktorého celý život bol zameraný na plnenie Otcovej vôle a na službu iným," uviedol pápež. Duchovní sa podľa neho musia zbaviť svojej samoľúbosti, strachu zo zmeny, prízemných kompromisov a duchovnej svetskosti. 

Pápeža Františka privítali kňazi
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Františkova výzva prichádza v čase, keď viacerí filipínski biskupi a kňazi čelia obvineniam, že sa kvôli peniazom spolčovali so skorumpovanými politikmi. Na chudobných Filipínach nie sú nezvyčajným javom duchovní, ktorí jazdia na luxusných autách, nosia drahé značkové veci a chodia do exkluzívnych reštaurácií. Poprední katolícki činitelia už opakovane varovali, že tieto excesy oslabujú dôveryhodnosť cirkvi na Filipínach. 

Pápeža Františka privítali kňazi
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu