Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Smelé ruské plány: Po fiasku s Mistralmi chcú postaviť vlastné vrtuľníkové lode

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Rusko hodlá skonštruovať svoje vlastné vrtuľníkové výsadkové lode, keďže dodanie dvoch plavidiel triedy Mistral z Francúzska viazne. Paríž totiž obviňuje Moskvu z podpory separatistov na východe Ukrajiny. Oznámila to dnes agentúra TASS s odvolaním sa na vládne zdroje.

Navrhnutie a výroba vlastných obojživelných útočných lodí je súčasťou dlhodobého programu konštruovania námorných plavidiel do roku 2050, uviedol nemenovaný činiteľ z ruského ministerstva obrany. Plavidlá majú byť menšie než francúzske Mistraly, čo do veľkosti aj tonáže. Postavia ich lodenice Nevskij a Severnoje.

Moskva podpísala s Parížom zákazku na dve lode triedy Mistral v hodnote vyše 1,3 miliardy eur v júni 2011. Odovzdanie prvej z nich, s názvom Vladivostok, bolo naplánované na 14. novembra. Francúzsky prezident Francois Hollande však oznámil odklad dodávky, pričom za dôvod označil situáciu na východnej Ukrajine.

Išlo už o druhý odklad. Ak by k odovzdaniu plavidiel došlo, bol by to najväčší zbrojný obchod medzi členským štátom NATO a Kremľom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu