Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Do Kyjeva prileteli na misiu dva bezpilotné rakúske stroje

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

DONECK - Dve nevyzbrojené bezpilotné lietadlá dnes prileteli do Kyjeva a budú medzinárodnej misii pomáhať pri monitorovaní prímeria na východe Ukrajiny. Informovala o tom Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Bezpilotné lietadlá rakúskej výroby sú vybavené kamerami. Budú posilou pre monitorovaciu misiu OBSE, dodal hovorca organizácie Michael Bociurkiw. Objednané boli podľa neho celkovo štyri dróny a budú ich obsluhovať civilní odborníci z výrobnej firmy Schiebel so sídlom vo Viedni, informovala agentúra DPA.OBSE ako najväčšia európska organizácia, ktorá dohliada na bezpečnosť, má na Ukrajine približne 200 neozbrojených pozorovateľov, pričom mnohí z nich dozerajú na prímerie medzi vládnymi vojakmi a proruskými separatistami v dvoch východných oblastiach - Doneckej a Luhanskej.

Francúzsky minister obrany Jean-Yves Le Drian v nedeľu večer informoval, že Francúzsko a Nemecko "v najbližších dňoch" vyšlú do regiónu bezpilotné lietadlá na pomoc misii OBSE. "V nasledujúcich dňoch budeme pomáhať udržiavať prímerie," povedal Le Drian v relácii rozhlasovej stanice RTL.Nemecké bezpilotné lietadlá budú možno sprevádzať aj ozbrojení vojaci, ktorí ich budú riadiť a ktorí budú chrániť aj inšpektorov OBSE, napísal nemecký denník Bild. Nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyenová v sobotu 4. októbra potvrdila, že prípravy na misiu už prebiehajú, ale podrobnosti neposkytla.

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk dnes vyhlásil, že dróny by sa mali začať využívať čo najskôr. Jaceňuk totiž obvinil Rusko, že dostatočne neuplatňuje mierový plán, ktorý spoločne podpísali 5. septembra. Ruský prezident Vladimir Putin švajčiarskemu prezidentovi Didierovi Burkhalterovi, ktorý zastáva rotujúcu funkciu predsedu OBSE, povedal, že misiu treba rozšíriť. Putin a Burkhalter diskutovali aj o zaručení bezpečnosti pozorovateľov OBSE, uviedol Kremeľ.

Bociurkiw zdôraznil, že akékoľvek posily vyslané na Ukrajinu musia byť nevyzbrojené, ako to stanovuje mandát pozorovateľskej misie. OBSE, ku ktorej 57 členom patria aj Rusko a USA, rozširuje svoju misiu na Ukrajine na 500 ľudí. Civilní pozorovatelia dohliadajú aj na rozhovory medzi ruskými a ukrajinskými predstaviteľmi a veliteľmi povstalcov o vytvorení nárazníkovej zóny popri frontovej línii. Prímerie je stále krehké. Hovorca ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Andrij Lysenko dnes oznámil, že za posledných 24 hodín zahynul v bojoch jeden vojak a 13 ďalší utrpeli zranenia. Mestské úrady v Donecku uviedli, že pri víkendových delostreleckých útokoch zahynulo sedem civilistov a 20 ďalších utrpelo zranenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu