Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Dalo sa atentátu na premiéra včas zabrániť? Odborníci poukazujú na očividné chyby Ficovej ochranky

Juraj Zábojník Zobraziť galériu (3)
Juraj Zábojník (Zdroj: SITA/Braňo Bibel)

BRATISLAVA - Ochranka Roberta Fica urobila niekoľko chýb pri stredajšom atentáte na premiéra a počas následnej reakcie. Poukázal na to bývalý šéf úradu na ochranu ústavných činiteľov Juraj Zábojník, podľa ktorého na mieste nebolo toľko ľudí, aby situáciu nešlo zvládnuť.

"Môže sa stať, že vyjde prvá rana, ale druhá už nesmie. Druhá rana, ak vyjde, tak objekt musí byť chránený. Aj keď ide medzi ľudí, nesmie byť odkrytý. V dave musia byť operatívci," povedal bývalý šéf vládnej ochranky v televízii TA3 pri pohľade na zverejnené zábery z útoku na Fica. Incident bude podľa neho čiernou škvrnou na úrade ochrany ústavných činiteľov.

Podľa zverejnených záberov šiel Fico v sprievode ochranky pozdraviť ľudí. Pri kovových zábranách strelec vytiahol zbraň a z bezprostrednej blízkosti opakovane vystrelil. Útočníka potom spacifikovali členovia bezpečnostných zložiek a premiéra členovia ochranky naložili do limuzíny, ktorá ho z miesta útoku odviezla. Ide o prvý útok svojho druhu na vysokého politika v novodobých dejinách Slovenska.

Podľa Zábojníka po incidente nastal chaos a postup bezpečnostných zložiek nebol koordinovaný. "Keď vyjde štyri alebo päť rán, tak niekto je vinný. Ochranka asi v poriadku nie je. Nevidel som, že by niekto skočil pred premiéra," povedal a dodal, že celý postup ochranky teraz bude predmetom tvrdého vyšetrovania.

Atentát na Roberta Fica

Dvere vládnej limuzíny mali byť otvorené

So Zábojníkom súhlasí aj český bezpečnostný poradca Lumír Němec, podľa ktorého ochranka Roberta Fica urobila chybu. Pri ochrane predsedu vlády vo verejnom priestore mala byť zomknutejšia. Jeden z jej členov potom vo chvíli útoku nesledoval svoj určený priestor, povedal bývalý príslušník Útvaru rýchleho nasadenia pre ČTK.

Ochranka premiéra podľa Nemca môže fungovať vo viacerých módoch. V stredu zvolila klasický ochranný box, teda štyroch členov okolo predsedu vlády. Šírka boxu sa podľa situácie mení. "Keď je premiér medzi ľuďmi, mal by byť zomknutý," uviedol Němec. Jeden z bodyguardov mohol byť podľa neho v čase streľby Ficovi bližšie. Dodal však, že nevie, aké mali členovia ochranky pokyny.

Atentát na Roberta Fica
Zobraziť galériu (3)
Atentát na Roberta Fica  (Zdroj: TASR - Radovan Stoklasa)

V takzvanom boxe má tiež podľa bezpečnostného poradcu každý zo štyroch bodyguardov na starosti jednu časť priestoru, o ktorú sa má starať. Zo záberov podľa neho vyplýva, že jeden príslušník ochrannej služby svoju časť nesledoval. "Keby sa pozeral na druhú stranu, možno by bola šanca, že by útočníka zaregistroval včas," uviedol.

Po útoku postupovala ochranka podľa Němca štandardne - snažila sa Fica dostať čo najrýchlejšie na bezpečné miesto. Za jedinú chybu považuje to, že dvere auta, kam bodyguardi premiéra odviedli, neboli dopredu otvorené. Zo záberu však podľa neho nebolo zrejmé, či náhodou nebola vládna limuzína otvorená z druhej strany.

Viac o téme: OchrankaRobert FicoJuraj ZábojníkAtentát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu