Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Veľkolepá oslava Putinových narodenín: Otvorili mu výstavu, deti ho ospevovali!

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin, ktorý v minulosti objímal polárneho medveďa, letel s migrujúcimi žeriavmi a strelil tigrovi upokojujúcu injekciu, oslavoval dnes svoje 62. narodeniny nezvyčajne pokojne - vo voľnej prírode sibírskej tajgy, podľa svojho hovorcu najmenej 300 kilometrov od najbližšieho ľudského obydlia. Jeho stúpenci z celého Ruska mu však vzdávali poctu napriek jeho neprítomnosti.

Prvýkrát po dlhých rokoch si ruský prezident zobral v deň svojich narodenín voľno a odišiel oslavovať v súkromí odľahlej časti zalesnenej tajgy. Jeho stúpenci si ho pri príležitosti jeho narodenín uctili výtvarným umením, piesňou i humorom, informovala agentúra Reuters."Všetko najlepšie k narodeninám, (pán) prezident Ruska," gratulovali Putinovi deti z jeho rodného Petrohradu v sladkom videu, zavesenom na internete. "Jeho život je ako stovka míľnikov rozhodujúcich pre našu krajinu," spievali deti v školskej triede s mapou Ruska zavesenou za nimi.

V Moskve otvorili na počesť Putina výstavu, ktorá ho zobrazuje ako mýtického gréckeho Herkula uskutočňujúceho 12 úloh - v zmodernizovanej podobe, napísala tlačová agentúra AP. Moskovská galéria preniesla 12 úloh na súčasné závažné svetové problémy a Putina obsadila do postavy bájneho bojovníka. Na jednom z obrazov bojuje so štvorhlavou hydrou, ktorej hlavy predstavujú Európsku úniu, Kanadu, Japonsko a USA. Putin stojí na americkej hlave.

Z jedného z moskovských mostov dnes zavial úsmevný transparent. Zobrazoval amerického prezidenta Baracka Obamu oblečeného v tričku, ako praje Putinovi všetko najlepšie k narodeninám. V meste sa rýchlo míňali tričká a ďalšie suveníry s Putinovým portrétom, ktoré začal predávať aj luxusný obchodný dom GUM umiestnený na Červenom námestí oproti Kremeľskému palácu. Patriarcha Kirill, hlava ruskej pravoslávnej cirkvi, blahoželal Putinovi k narodeninám s vyjadrením, že jeho výkon funkcie sa "stal neoddeliteľnou súčasťou národných dejín". Od svojho nástupu k moci v roku 2000 Putin oslavoval svoje narodeniny banketmi alebo stretnutiami s politikmi a významnými osobnosťami sveta kultúry.

Putin sa podľa nezávislého inštitútu pre prieskumy Levada teší v súčasnosti 86-percentnej podpore občanov, ktorá prudko vzrástla po marcovej anexii Krymu Ruskom a zostala na vysokej úrovni počas ruskej podpory proruských separatistov na východe Ukrajiny. Prieskum sa uskutočnil v septembri. V hlavnom meste Čečenska, Groznom, usporiadalo vedenie tejto autonómnej republiky na počesť Putina oslavný pochod. Niekoľko tisíc účastníkov oblečených vo farbách ruskej trikolóry, červenej, modrej a bielej, kráčalo ulicami ako obrovská živá ľudská vlajka Ruska, mnohí z nich držali nad hlavami portrét Putina. Čečenský prezident Ramzan Kadyrov na svojom účte na Instagrame napísal, že sa na pochode zúčastnilo 100.000 ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu