Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Líbyjskí militanti prepustili britského rukojemníka

David Bolam
David Bolam (Zdroj: YouTube)

LONDÝN - Líbyjskí militanti prepustili britského učiteľa, ktorého zadržiavali päť mesiacov. David Bolam sa "bezpečne a v zdraví" vrátil k svojej rodine," uviedlo britské ministerstvo zahraničia. Šesťdesiattriročného učiteľa medzinárodnej školy uniesli v máji v Bengází. Kto presne za jeho únosom stál, nie je jasné.

Mesto z veľkej časti ovládajú islamisti. Amerického učiteľa tej istej školy v decembri zastrelili. K dôvodom únosu ani okolnostiam prepustenia neexistuje zatiaľ žiadne oficiálne stanovisko. Predpokladá sa, že prepustenie vyjednali miestne politické frakcie a militanti dostali výkupné. Bolam pracoval v Líbyi sedem rokov. Líbya sa zmieta v chaose od pádu diktátora Muammra Kaddáfího v roku 2011 a o moc tam medzi sebou bojujú rôzne ozbrojené skupiny.

Prepustenie Bolama nasleduje len pár dní po tom, či militanti bojujúci v Iraku a Sýrii popravili britského humanitárneho pracovníka Alana Henninga. IŠ zdôvodňuje popravy cudzincov zapojením ich vlád do útokov proti nim v Iraku a Sýrii. David Cameron povedal, že brutálna vražda Henninga len potvrdzuje barbarstvo IŠ a dodal, že spraví všetko pre to, aby jeho vrahov postavil pred spravodlivosť. Štyridsaťsedemročného Henninga zadržali v decembri minulého roku na severozápade Sýrie, kde bol v rámci konvoja privážajúceho pomoc pre miestnu nemocnicu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu