Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Úrady zadržali Japoncov a Američana, ktorí plánovali spoluprácu s Islamským štátom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

CHICAGO - Muža z amerického mesta Chicago dnes obvinili z toho, že sa pokúsil odcestovať do zahraničia, aby podporil extrémistickú skupinu Islamský štát (IS). Napísala to agentúra AP.

Federálna prokuratúra oznámila, že agenti FBI v sobotu večer zatkli 19-ročného Mohammeda Hamzaha Khana na O'Harovom medzinárodnom letisku.Khan je obvinený z pokusu o poskytnutie materiálnej podpory zahraničnej teroristickej organizácii. Na súde sa dnes objavil s bradou a v oranžovom väzenskom odeve. Pred pojednávaním sa rozprával so svojim právnikom. Sudca nariadil, aby bol obvinený držaný vo väzbe až do svojho vypočutia, ktoré stanovil na 9. októbra.

 Úrady vyšetrujú Japoncov, ktorí chceli vycestovať do Sýrie a pripojiť sa k radikálom

Viacero japonských občanov vypočúvali dnes tamojšie úrady v súvislosti s podozrením, že chceli vycestovať do Sýrie a pripojiť sa tam k radikálom z Islamského štátu (IS). Informovali o tom miestne médiá.Ide o vôbec prvú podobnú správu z krajiny vychádzajúceho slnka, ktorú však polícia v Tokiu zatiaľ nekomentovala.Podľa informácií televíznej spoločnosti NHK vyšetrovatelia vypočuli 26-ročného študenta Hokkaidskej univerzity, ako aj viacero mužov, ktorí s ním bývajú v tom istom dome. Všetci patria medzi podozrivých, ale nikoho z nich predbežne nezadržali. Ich bydliská boli však dejiskami domovej prehliadky. V zmysle platnej japonskej legislatívy nesmú občania krajiny ako súkromné osoby pripravovať alebo plánovať vojnové aktivity voči iným štátom. Osoby, ktoré porušia toto ustanovenie, musia rátať s trestami od troch mesiacov do piatich rokov väzenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu