Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Všetci sa zhodli na nutnosti deeskalácie a prepustenia rukojemníkov, tvrdí Lukašenko

Rokovania v Minsku
Rokovania v Minsku (Zdroj: TASR)

KYJEV/MOSKVA/MINSK - Prezidenti Ruskej federácie a Ukrajiny, Vladimir Putin a Petro Porošenko, absolvujú v Minsku po skončení plenárneho rokovania aj bilaterálny rozhovor, ktorý sa začal vo večerných hodinách. Informovali o tom svetové agentúry.

Internetový server eurointegration.com.ua s odvolaním sa na ruské a ukrajinské diplomatické zdroje informoval, že už za dva dni by sa prezidenti oboch krajín mohli stretnúť opäť v Ankare, a to pri príležitosti slávnostnej inaugurácie Recepa Tayyipa Erdogana do úradu prezidenta Tureckej republiky.

O tejto možnosti by sa definitívne malo rozhodnúť ešte dnes večer v Minsku. O priebehu predchádzajúcich rokovaní za účasti predstaviteľov medzinárodného spoločenstva i bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka sú k dispozícii iba veľmi stručné informácie, ktoré poskytol hostiteľ summitu a ktoré sprostredkovala agentúra Reuters.

Lukašenko povedal, že sa všetci zúčastnení zhodli na nutnosti deeskalácie a prepustenia rukojemníkov. Všetci sa usilovali dosiahnuť prelom. Za nepochybný úspech označil už fakt, že sa schôdzka a ťažké rokovania, počas ktorých boli zrejmé niekedy zásadne odlišné názory, uskutočnili.

Do 19. augusta prišlo v Donbase o život takmer 2250 ľudí 

Počas bojových operácií v ukrajinskom Donbase prišlo do 19. augusta o život 2249 ľudí, vrátane najmenej 23 detí. Ďalších 6033 osôb, medzi nimi najmenej 38 detí, utrpelo zranenia rôzneho charakteru. Vyplýva to z dnešnej informácie zdrojov Organizácie Spojených národov na sociálnej sieti.

V komuniké, o ktorom informovala tlačová agentúra UNIAN, sa pripomína, že zásobovanie vodou je v Luhansku minulosťou už viac ako 20 dní, pričom v Donecku bolo prerušené 18. augusta.

Na Donbase je mimo prevádzky najmenej 20 nemocníc, ďalších minimálne 17 bolo zničených alebo vážne poškodených. Citeľný je vážny nedostatok lekárov a zdravotníckeho personálu. V Luhansku panuje značné riziko vzniku epidémie infekčných ochorení.

Tak v Luhanskej, ako aj Doneckej oblasti znemožňuje riadny začiatok nového školského roka zničenie 200 školských zariadení. Podľa rovnakých zdrojov sa počet osôb presídlených v rámci Ukrajiny zvýšil na 190.000, počet ukrajinských utečencov na území Ruskej federácie činil už 207.000.

OSN: Ukrajinskí povstalci hrubo porušujú ľudské práva

Proruskí povstalci na východe Ukrajiny sa dopúšťajú rozsiahleho porušovania ľudských práv vrátane vraždenia, únosov a mučenia. Vo svojej správe to konštatovala monitorovacia misia OSN, podľa ktorej ľudské práva porušuje aj ukrajinská armáda a zvláštne jednotky ministerstva vnútra. Správa tiež zvyšuje počet obetí konfliktu od polovice apríla na najmenej 2200, čo predstavuje v priemere 36 mŕtvych denne. OSN tiež konštatuje, že povstalci majú "stále dodávky" dômyselných zbraní a munície.

"Ozbrojené skupiny sa dopúšťajú zabíjania, únosov, fyzického i psychického učenia, zlého zaobchádzania a ďalších vážnych porušení ľudských práv," píše sa v správe, podľa ktorej sa tieto porušenia neúmerne dotýkajú práve civilného obyvateľstva. V súčasnosti povstalci zadržiavajú najmenej 468 ľudí. Správa cituje aj tvrdenie ukrajinskej armády, podľa ktorej prichádza paľba aj z ruskej strany hranice.

Čo sa týka ukrajinskej armády, porušenia zahŕňajú "svojvoľné zadržiavanie a mučenie". Podľa pozorovateľov OSN sa humanitárna situácia na východe krajiny rapídne zhoršila pre blokádu povstaleckých miest Luhansk, Doneck a Horlivka. OSN v tej súvislosti vyzvala vládne sily, aby umožnili prísun humanitárnej pomoci a základných potravín pre obyvateľstvo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu