Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ukrajina zadržala na svojom území ruských výsadkárov: Bol to omyl, tvrdí Moskva!

Traja z ruských výsadkárov, ktorých zadržali Ukrajinci Zobraziť galériu (3)
Traja z ruských výsadkárov, ktorých zadržali Ukrajinci (Zdroj: Twitter)

KYJEV - Ruskí vojaci omylom prekročili úsek rusko-ukrajinskej hranice počas hliadkovania a pri zatýkaní nekládli odpor, informovala dnes agentúra ITAR-TASS s odvolaním sa na zdroj z ruského ministerstva obrany.

Zadržaní ruskí výsadkári prekročili hranicu omylom 

Agentúra UNIAN s odvolaním sa na ukrajinské ministerstvo obrany uviedla, že vládne sily zadržali v nedeľu v Doneckej oblasti desať ruských výsadkárov z 331. pluku 98. divízie. Vojakov podľa rezortu zadržali s osobnými dokladmi a zbraňami pri meste Amvrosijivka, približne 20 kilometrov od ruskej hranice. Mali oblečené vojenské uniformy bez insígnií. Vyšetrovatelia zistili, že výsadkárov pred týždňom poslali vlakom z Kostromy do Rostova na Done.

Podľa Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) Rusi prekročili hranicu v konvoji desiatok obrnených pechotných vozidiel, uviedla agentúra Reuters. Podľa nej ukrajinské bezpečnostné zložky zverejnili aj video s vojakmi. Jeden z nich, ktorý sa predstavil ako Ivan Milčakov, povedal: "Nevidel som, kde sme prekročili hranicu. Povedali nám, že ideme na trojdňový, 70-kilometrový pochod."

Ukrajinský minister obrany Valerij Heletej komentoval incident takto: "Oficiálne sú na vojenskom cvičení v rôznych kútoch Ruska. V skutočnosti sa podieľajú na vojenskej agresii proti Ukrajine."

Heletej na Facebooku napísal, že rodiny výsadkárov už dlho "nie sú s nimi v kontakte a nevedia, kde sa nachádzajú". Zároveň vyzval rodiny zadržaných: "Zoberte si ich z Ukrajiny, kde sú nútení umierať za súkromné záujmy hŕstky ľudí v Kremli, ktorým je ľahostajný ich osud, ako aj osud vašej krajiny."

Ruskí výsadkári boli na špeciálnej misii, vraví Kyjev

Skupina ruských vojakov, ktorá prekročila ukrajinské hranice, bola na "špeciálnej misii", uviedol Kyjev. Odmietol tak vyjadrenia ruských médií citujúcich zdroj z ministerstva obrany, že sa ruskí vojaci dostali na ukrajinskú stranu omylom. "Nebol to omyl, ale špeciálna misia, ktorú vykonávali," povedal hovorca ukrajinskej armády Andrij Lysenko novinárom.

Ukrajinská tajná služba v pondelok večer oznámila zadržanie skupiny desiatich ruských vojakov a nariadila vyšetrovanie pre nezákonné prekročenie hraníc. Podľa jej informácií skončili ruskí výsadkári s "osobnými dokladmi a zbraňami" v rukách ukrajinských síl pri dedine Dzerkaľne, asi 50 kilometrov od mesta Doneck. Patriť údajne majú 98. výsadkovej divízii so základňou v strednom Rusku. 

Lysenko tiež informoval, že ruské helikoptéry Mi-24 zaútočili v pondelok na pohraničnú stráž v Luhanskom regióne a zabili štyroch členov pohraničnej stráže. Podľa Lysenka v posledných 24 hodinách zahynulo v bojoch proti proruským separatistom 12 ukrajinských vojakov.

Separatisti zaútočili na Novoazovsk, tvrdí Kyjev 

Ukrajinské delostrelectvo a letectvo zničilo dnes 12 nepriateľských obrnených pechotných vozidiel v oblasti mesta Novoazovsk v Doneckej oblasti. Informoval o tom hovorca ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (SNBO) Andrij Lysenko.

Podľa jeho slov proruskí separatisti "práve teraz" útočia na Novoazovsk, ktorí leží na juhovýchode krajiny pri hranici s Ruskom. Lysenko už v pondelok hovoril, že ruskí vojaci "pod maskou" separatistov prekročili hranice na juhovýchode Ukrajiny s tankami a obrnenými vozidlami. Podľa neho chce Moskva v oblasti otvoriť nový front.

Lysenko sa dnes vyjadril aj k zadržaným ruským vojakom. Agentúra UNIAN s odvolaním sa na ukrajinské ministerstvo obrany uviedla, že vládne sily zadržali v nedeľu v Doneckej oblasti desať ruských výsadkárov z 331. pluku 98. divízie. Agentúra ITAR-TASS s odvolaním sa na zdroj z ruského ministerstva obrany napísala, že výsadkári omylom prekročili úsek rusko-ukrajinskej hranice počas hliadkovania.

"Nebol to omyl, ale špeciálna misia, ktorú vykonávali," citovala reakciu Lysenka agentúra Reuters. Hovorca SNBO taktiež povedal, že ruské bojové vrtuľníky Mi-24 zaútočili v pondelok v Luhanskej oblasti na pohraničné stanovište Krasna Talivka, pričom usmrtili štyroch pohraničníkov a troch zranili. Lysenko dodal, že za posledných 24 hodín zahynulo v bojoch na východe krajiny 12 ukrajinských vojakov.

Kyjev tvrdí: Za posledných 24 hodín prišlo o život 247 teroristov

Ukrajina tvrdí, že protiteroristické sily zlikvidovali 247 teroristov. Ruské konvoje sú plné zbraní, napísala agentúra Associated Press. Porošenko rozpúšťa parlament. Znepokojuje ho pohyb ruskej vojenskej techniky. Sily protiteroristickej operácie (ATO) na východe Ukrajiny usmrtili za posledných 24 hodín 247 "teroristov" a zničili značné množstvo vojenskej techniky. Informovala o tom agentúra Interfax-Ukrajina s odvolaním sa na dnešné vyhlásenie tlačového oddelenia ATO.

"Za posledný deň straty nepriateľa predstavujú 247 teroristov, dva tanky, osem bojových obrnených vozidiel, dva raketomety BM-21 Grad, štyri autá a jedno delo," uvádza sa vo vyhlásení tlačového oddelenia ATO.

Agentúra RIA Novosti pripomenula, že v bieloruskom Minsku sa dnes stretnú lídri Ruska, Ukrajiny, Európskej únie (EÚ) a Eurázijskej ekonomickej únie (EEÚ). Budú diskutovať o kríze na Ukrajine a uskutočnia sa aj bilaterálne stretnutia.

Prípadná bilaterálna schôdzka medzi šéfom Kremľa Vladimirom Putinom a jeho ukrajinským partnerom Petrom Porošenkom by bola prvá od začiatku júna, keď neformálne konverzovali vo Francúzsku počas osláv 70. výročia spojeneckého vylodenia v Normandii. Podľa agentúry RIA Novosti však stále nie je známe, či sa prezidenti v Minsku stretnú medzi štyrmi očami.

Ruské konvoje sú plné zbraní 

Počas niekoľkých augustových večerov vstúpili na územie Ukrajiny konvoje vezúce zbrane z Ruska. Napísala to dnes agentúra Associated Press, ktorej reportéri videli konvoje v oblasti mesta Krasnodon kontrolovaného proruskými separatistami.

Reportéri, ktorí sa v oblasti zdržiavali minulý týždeň päť dní, videli konvoje trikrát, ostatné dni ich vraj iba počuli. 

Jeden zo separatistických bojovníkov pre AP popisoval, aké ľahké bolo previezť zbrane cez Rusmi kontrolovanú hranicu. Ruský pohraničník údajne nemrkol ani brvou nad konvojom, ktorý dokonca prevážal tank.

Ukrajinská vláda a NATO niekoľkokrát obvinili Moskvu, že separatistom tajne dodáva ťažké zbrane. Moskva to však vytrvalo popiera.

Vodca separatistov v Donecku Alexander Zacharčenko nedávno vyhlásil, že jeho jednotky posilnilo 1200 bojovníkov, ktorí absolvovali výcvik v Rusku. Separatisti podľa jeho slov mali vtedy k dispozícii 150 obrnených vozidiel, vrátane 30 tankov. Zacharčenko však tvrdil, že všetku túto techniku si separatisti vybojovali od ukrajinských vládnych jednotiek - čo však Kyjev odmieta.

Reportéri AP 17. júla informovali, že na ulici v meste Snižne videli odpaľovací systém SA-11 so štyrmi raketami zem-vzduch. O tri hodiny neskôr sa iba 10 kilometrov odtiaľ zrútilo lietadlo Malaysia Airlines s 298 ľuďmi na palube.

Porošenko rozpúšťa parlament 

Ukrajinský prezident Petro Porošenko podpísal dnes dekrét o predčasnom rozpustení parlamentu krajiny.

Informáciu priniesli ukrajinské médiá i svetové agentúry s odvolaním sa na tlačového tajomníka hlavy štátu Sviatoslava Ceholka.

Podľa jeho slov Porošenko v tejto súvislosti pripomenul, že väčšina z doterajších zákonodarcov hlasovala v minulosti za diktátorské zákony, ktoré viedli k stratám na životoch, za čo sa treba zodpovedať, poznamenal.

Ceholko tiež oznámil, že parlamentné voľby na Ukrajine sa budú konať 26. októbra.

Ukrajinu znepokojuje pohyb ruskej vojenskej techniky

Ukrajinský prezident Petro Porošenko vyjadril včera "mimoriadne obavy" z pohybu ruskej vojenskej techniky cez spoločnú hranicu a zo zámeru Moskvy vyslať na Ukrajinu aj druhý konvoj s "takzvanou" humanitárnou pomocou.

Stalo sa tak v telefonickom rozhovore najvyššieho ukrajinského predstaviteľa s predsedom Európskej rady Hermanom Van Rompuyom pred utorkovým stretnutím ukrajinského a ruského prezidenta, Petra Porošenka a Vladimira Putina, v bieloruskom Minsku. Na tomto rokovaní budú prítomní aj najvyšší predstavitelia Európskej únie.

Informáciu prezidentovej tlačovej služby sprostredkovali agentúry Reuters a UNIAN.

Podľa ukrajinskej agentúry sa obaja štátnici dohodli, že situáciu na Ukrajine môžu osobitne posúdiť účastníci summitu Európskej únie 30. augusta v Bruseli.

Petro Porošenko požiadal predsedu Európskej rady o prijatie spoločných opatrení v záujme zastavenia vojny v strede Európy.

Herman Van Rompuy deklaroval v telefonáte pripravenosť stretnúť sa 30. augusta s ukrajinským prezidentom s cieľom detailne posúdiť situáciu na Ukrajine a stanovisko Európskej únie, konštatuje sa vo vyhlásení z Kyjeva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu