Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Putin si v Minsku podal ruku s Porošenkom: Takéto sú prvé reakcie z rokovania

Vladimir Putin si podáva ruky s Petrom Porošenkom Zobraziť galériu (8)
Vladimir Putin si podáva ruky s Petrom Porošenkom (Zdroj: vesti.ru)

MINSK - Šéf Kremľa Vladimir Putin a ukrajinský prezident Petro Porošenko si podali ruky v úvode dnešného stretnutia v bieloruskom Minsku. Informovala o tom agentúra Reuters.

V bieloruskej metropole sa okrem prezidentov Ruska a Ukrajiny zišli aj lídri Európskej únie (EÚ) a Eurázijskej ekonomickej únie (EEÚ). Budú diskutovať o kríze na Ukrajine a uskutočnia sa aj bilaterálne stretnutia.

Petro Porošenko (vľavo) a
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Putin a Porošenko sa naposledy stretli začiatkom júna, keď neformálne konverzovali vo Francúzsku počas osláv 70. výročia spojeneckého vylodenia v Normandii.

Vladimir Putin, Alexander Lukašenko,
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Lukašenko nevidí pokrok v rokovaniach Putina s Porošenkom

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko povedal, že rokovania o ukrajinskej kríze, ktoré sa začali v utorok ráno v Minsku, podľa všetkého neprinesú žiadny veľký prelom, no mohli by pomôcť naštartovať mierový proces. "Podľa všetkého je dnes ťažké očakávať veľký prelom, no mali by sme začať proces vedúci k mieru," povedal Lukašenko na stretnutí s hlavnou diplomatkou Európskej únie Catherine Ashtonovou pred začiatkom rokovaní.

Lídri Ukrajiny a Ruska sa v utorok stretli v bieloruskom Minsku na rokovaniach o riešení napätej situácie na východe Ukrajiny. Je to prvé stretnutie Petra Porošenka a Vladimira Putina od júna tohto roku, keď sa nakrátko stretli v Normandii na oslavách vylodenia spojencov počas druhej svetovej vojny. Na rokovaniach sa zúčastňujú okrem Ashtonovej aj viacerí európski komisári ako aj predstavitelia Bieloruska a Kazachstanu.

Putin v Minsku: Vojenská eskalácia krízu na Ukrajine nevyrieši 

Ruský prezident Vladimir Putin dnes na medzinárodných rokovaniach za účasti ukrajinského prezidenta Petra Porošenka v Minsku povedal, že krízu na Ukrajine nevyrieši ďalšia vojenská eskalácia, ale ani dialóg bez zástupcov východných, ruskojazyčných regiónov, informovala agentúra Reuters.

Putin tiež uviedol, že ruská ekonomika by mohla utrpieť straty vo výške 100 miliárd rubľov (2,10 miliardy eur), ak sa na ruský trh dostane tovar z Európskej únie cez Ukrajinu po tom, ako Kyjev podpísal obchodnú dohodu s EÚ. Varoval, že Moskva prijme odvetné obchodné opatrenia, ak k tomu dôjde. A uviedol, že sa to dotkne aj Bieloruska a Kazachstanu, ktorí sú obchodnými partnermi Moskvy a vytvorili s Ruskom colnú úniu.

K Putinovi a Porošenkovi sa na rokovaniach v Minsku pripojili prezidenti Bieloruska a Kazachstanu a traja vysokí predstavitelia Európskej únie. "Dnes sa v Minsku rozhoduje o osude mojej krajiny a Európy. Záujmy Donbasu boli a budú zobraté v úvahu," citovala agentúra Associated Press ukrajinského prezidenta.

Za jediný účinný nástroj ukončenia krviprelievania na východe Ukrajiny označil Porošenko účinné kontroly hranice s Ruskom, zastavenie dodávok zbraní proruským povstalcom a prepustenie vojnových zajatcov. Na medzinárodných rokovaniach v Minsku povedal, že z ukrajinskej krízy chcú všetci aktéri vyjsť dôstojne a on si, v záujme mieru, vypočuje všetky možnosti.

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko na otvorení stretnutia vyzval obe strany konfliktu, aby "odložili politické ambície a neusilovali sa o politické dividendy".

Podľa jeho predchádzajúcich slov zrejme dnešné rokovania neprinesú významný prelom, mohli by však pomôcť odštartovať mierový proces. Povedal to na stretnutí s vysokou predstaviteľkou EÚ pre zahraničnú politiku Catherine Ashtonovou pred začatím hlavných rokovaní.

Ashtonová zdôraznila, že jej cieľom na krízových rokovaniach, ktoré sa dnes začali, je zabezpečiť územnú celistvosť Ukrajiny. Podľa vlastných slov sa chce "pokúsiť podporiť občanov Ukrajiny, aby našli mier a bezpečnosť, zabezpečiť, že sa budú môcť tešiť z územnej celistvosti a budúcnosti, ktorá bude ekonomicky udržateľná... a z rastúcich a dobrých vzťahov so susedmi", citovala ju agentúra Reuters.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu