Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Obama: Ak to bude potrebné, nálety v Iraku budú pokračovať

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON – Spojené štáty sú v prípade potreby pripravené pokračovať v leteckých úderoch voči organizácii Islamský štát (IS) v Iraku. V pravidelnom rozhlasovom príhovore to dnes povedal americký prezident Barack Obama.

Spojené štáty majú na mnohých miestach Iraku svojich diplomatov a poradcov a urobia všetko, čo je potrebné, na ich ochranu, zdôraznil Obama.  Zopakoval, že americké nálety sú úzko ohraničené. Vojaci USA sa do Iraku nevrátia, "pretože neexistuje žiadne americké vojenské riešenie tamojšej krízy". 

Letecké údery odsúhlasil Obama vo štvrtok a prvé dve vlny náletov sa uskutočnili v piatok. Američania tiež zhadzujú humanitárnu pomoc tisíckam utečencov na severe Iraku, ktorí sa pred hrozbou násilia zo strany militantov uchýlili do hôr.  K nim sa dnes pripojila Veľká Británia, ktorá poslala do Iraku stroj Kráľovského letectva (RAF) vezúci okrem iného stany a pitnú vodu. Lietadlo odštartovalo zo základne Brize Norton ležiacej severozápadne od Londýna, informovali britské médiá.

Britský premiér David Cameron vylúčil priamu účasť britskej armády na operácii v Iraku. Londýn však bude Spojené štáty podporovať v podobe prieskumných a tankovacích lietadiel. Británia v piatok vyčlenila na humanitárnu pomoc Iraku v prepočte takmer desať miliónov eur. 

Agentúra DPA dnes s odvolaním sa na kurdské zdroje v Iraku oznámila, že pri piatkovom americkom nálete na pozície IS severne od mesta Mósul zahynulo najmenej 20 džihádistov a 55 utrpelo zranenia. V provincii Dijálá na juhu krajiny prišlo pri troch náletoch irackého letectva o život 28 bojovníkov IS, uviedli iracké bezpečnostné zdroje.

Obama obhajuje útok na irackých militantov, chce ďalšie operácie

Americké vzdušné sily zničili v Iraku zásoby zbraní a vojenského vybavenia, ktoré extrémisti z hnutia Islamský štát (IS) mohli použiť pri útoku na mesto Arbíl, metropolu kurdského etnika v Iraku. Uviedol to dnes prezident USA Barack Obama, ktorého citovala agentúra Reuters.

"Nemyslím si, že tento problém vyriešime za niekoľko týždňov, ide o dlhodobý projekt," povedal novinárom šéf Oválnej pracovne pred odchodom na dvojtýždňovú dovolenku. Obama zároveň potvrdil, že USA budú Bagdadu a kurdským silám naďalej poskytovať vojenskú pomoc a poradenstvo. Obama vo štvrtok schválil letecké zhadzovanie humanitárnej pomoci, ktorá má podľa jeho slov predísť možnej genocíde členov náboženskej sekty Jezidov, ako aj letecké útoky na bojovníkov hnutia IS na severe Iraku za účelom ochrany tam pôsobiacich Američanov.

Podľa Obamu, ktorý vo svojom dnešnom prejave popísal aj zámery na vytvorenie bezpečnostného koridoru pre Jezidov, je potrebné začať v krajine dlhodobé operácie vrátane boja proti terorizmu. Jeho vyjadrenia vyvolali v USA vlnu emócií spojených s konfliktom v rokoch 2003-2011, počas ktorého zahynulo v Iraku 4500 amerických vojakov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu