Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Americké stíhačky opäť útočili: Ďalšie štyri nálety na Irak!

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON – Americké lietadlá podnikli v priebehu soboty ďalšie štyri vzdušné útoky na islamistov v severnom Iraku s cieľom ochrániť civilistov. Informovala o tom dnes americká armáda, ktorú citovala agentúra AP.

Američania tiež tretíkrát zhodili z lietadiel jedlo a vodu tisícom irackých utečencov, ktorí sa skrývajú pred islamistami v horách pri meste Sindžár na severe krajiny. Americká armáda uviedla, že pri štvorici náletov jej stíhacie a bezpilotné lietadlá zničili obrnené vozidlá a nákladné auto, z ktorých sunnitskí radikáli strieľali na príslušníkov náboženskej sekty jezídov ukrývajúcich sa v horách v oblasti Sindžáru. Tri letecké útoky sa uskutočnili krátko pred 18:00 SELČ a ďalšie okolo 21:00 SELČ. 

Desiatky tisíc jezídov ušli do hôr v okolí Sindžáru, ktorý pred týždňom obsadili členovia hnutia Islamský štát. Americké lietadlá už tretíkrát zhodili hladujúcim utečencom v horách humanitárnu pomoc. Sedemdesiatdva balíkov obsahovalo 14.000 litrov vody a viac ako 16.000 porcií jedla. Sobotné americké bombardovanie pozícií islamistov na severe Iraku je tretie od okamihu, keď operáciu schválil prezident Barack Obama, napísal spravodajský server BBC News. Tie predchádzajúce boli namierené proti jednotkám Islamského štátu ohrozujúcim metropolu irackého Kurdistanu Irbílu. 

Povstalci z Islamského štátu, ktorí ovládli časť Iraku, sú všeobecne obviňovaní z prenasledovania a zabíjania ľudí hlásiacich sa k inej viere ako k sunnitskému islamu. Detský fond OSN (UNICEF) uviedol, že v horách pri Sindžári zomrelo už najmenej 56 detí jezídov na dehydratáciu. OSN odhaduje, že v oblasti sa skrýva 50.000 až 150.000 utečencov. Sýrske úrady oznámili, že cez 20.000 vyhladovaných jezídov utieklo cez hranicu do Sýrie, ktorú tiež zmieta vojnový konflikt. "Sú bosí, vyčerpaní a nemajú so sebou žiadne veci, všetko nechali vo svojich domovoch," konštatovali sýrske úrady. 

Obama v sobotu sľúbil, že USA budú ďalej Iračanom a Kurdom poskytovať podporu proti rebelom. Séria amerických leteckých útokov je prvým prípadom, kedy sa Spojené štáty priamo zapojili do vojenských operácií v Iraku od svojho stiahnutia z krajiny v roku 2011.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu