Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Islamisti v Líbyi oznámili prevzatie kontroly nad Bengází

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: smh.com.au)

BENGÁZI - Líbyjské islamistické milície vo štvrtok vyhlásili, že prevzali kontrolu nad druhým najväčším mestom krajiny Bengázi po tom, ako porazili tamojšie armádne jednotky. Podľa vyjadrenia nemenovaného veliteľa jednej z milícií zastrešovaných skupinou Poradná rada bengázijských revolucionárov pre agentúru AP sú jeho spolubojovníci momentálne "jedinou silou v teréne", pričom sa zmocnili armádnych objektov, zbraní a munície.

Skupina medzitým zverejnila videozáznam, kde šéf milície Ansár aš-Šaría blahoželá svojim nasledovníkom k "víťazstvu a dobytiu mesta".

Islamisti z Bengázi niekoľko mesiacov bojovali proti vojakom slúžiacim odpadlíckemu generálovi Chalífovi Haftarovi, ktorý sa označuje za obrancu Líbye pred extrémizmom. Líbyjský Červený polmesiac a iné zdravotnícke zdroje v stredu informovali, že dva dni trvajúce boje o miestnu základňu špeciálnych síl si vyžiadali najmenej 75 obetí, ktorými sú prevažne vojaci.

Do akej miery Bengázi naozaj kontrolujú islamisti je zatiaľ nejasné, keďže tamojšie ulice boli vo štvrtok vyľudnené a nezriaďovali na nich žiadne kontrolné stanovištia. Boje medzitým pokračujú v hlavnom meste Tripolis, ktoré okrem obyvateľov hromadne opúšťajú aj zahraniční diplomati.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu