Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Americká CIA bude odteraz na sociálnych sieťach vystupovať oficiálne

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americká Ústredná spravodajská služba (CIA) až doteraz na sociálnych sieťach skôr sledovala globálne trendy či odhaľovala možné sprisahania a zločincov. Od teraz sa ale rozhodla k užívateľom týchto sietí sama pripojiť a začala fungovať na Facebooku a na komunitnej sieti Twitter, napísala agentúra Reuters.

CIA je najvýraznejšia a najznámejšia americká civilná a vojenská rozviedka, ktorá zbiera, koordinuje a analyzuje spravodajské informácie zo zahraničia. Prostredníctvom sociálnych sietí by vraj chcela priamo komunikovať s verejnosťou a byť s ňou tak vo väčšom kontakte. Ako však Reuters poznamenala, už jej prvý tweet naznačil, že sa najskôr od nej nedajú čakať nejaká zásadná odhalenie.

"Nemôžeme potvrdiť, ani poprieť, že toto je náš prvý tweet," uviedla CIA na Twitteri. Aj napriek tomu si ale získala ihneď veľké množstvo užívateľov, ktorí sa rozhodli stránku sledovať. K dnešnému večeru ich bolo vyše 110.000.

"Tým, že budeme fungovať aj na týchto platformách (Facebook a Twitter), bude CIA môcť byť v priamom kontakte s verejnosťou a poskytovať jej informácie o misiách CIA, jej histórii a ďalšom vývoji," uviedol šéf rozviedky John Brennan.

Kritici Obamovej administratíve vyčítajú, že robí okolo činnosti spravodajských služieb oveľa väčšie tajnosti, než tomu bolo v minulosti. Došlo napríklad k prerušeniu kedysi bežných kontaktov medzi reportérmi a pracovníkmi spravodajských služieb. Napríklad podľa jednej z posledných smerníc nesmú zamestnanci s novinármi hovoriť bez povolenia, a to aj v prípade, že ide o informácie, ktoré nie sú tajné, uviedla agentúra Reuters.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu