Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Zomrel posledný komunistický vodca Poľska Wojciech Jaruzelski

Wojciech Jaruzelski Zobraziť galériu (3)
Wojciech Jaruzelski (Zdroj: FB)

VARŠAVA - Po dlhej a ťažkej chorobe dnes vo veku 91 rokov vo Varšave zomrel poľský generál a posledný komunistický vodca Poľska Wojciech Jaruzelski.

Agentúru PAP o tom informoval bývalý poľský prezident Aleksander Kwašniewski. O Jaruzelského úmrtí informovala aj britská BBC.

Kontroverzný poľský generál sa zapísal do dejín Poľska svojou - napokon neúspešnou - snahou rozdrviť prvé slobodné odborové združenie v krajinách vtedajšieho sovietskeho bloku. Odborové hnutie Solidarita sa nátlaku v podobe represií počas výnimočného stavu nepoddalo a Jaruzelski bol nútený rokovať s jeho lídrami. Rokovania v roku 1989 viedli k voľbám a pádu komunistického režimu.  

Zomrel posledný komunistický vodca
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB)

Jaruzelski bol v uplynulých rokoch opakovane hospitalizovaný s vážnymi zdravotnými problémami vrátane zápalu pľúc a rakoviny, kvôli ktorej absolvoval chemoterapiu. 

Lekári ho už pred časom uznali za zdravotne nespôsobilého absolvovať súdne procesy v súvislosti s násilným potlačením protestných akcií a streľbou do ľudí v decembri 1970 a s vyhlásením výnimočného stavu v krajine v decembri 1981, pričom toto stanovisko tento rok znova potvrdili.

Trestné stíhanie Jaruzelského v oboch kauzách prerušili kvôli jeho vážnym zdravotným problémom v roku 2011. O obnovenie procesov požiadal vlani poľský Ústav pamäti národa, ktorý tak reagoval na Jaruzelského účasť na recepcii pri príležitosti jeho životného jubilea.

Zomrel posledný komunistický vodca
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu