Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Poliaci lovia bývalých komunistov: Razia v dome niekdajšieho komunistického vodcu!

Wojciech Jaruzelski
Wojciech Jaruzelski (Zdroj: TASR)

VARŠAVA - V bývalom varšavskom dome posledného komunistického vodcu Poľska Wojciecha Jaruzelského zhabali vyšetrovatelia 17 zložiek dokumentov. Urobili tak ďalší krok v snahe odhaliť kľúčových agentov tajných služieb danej éry, informovala dnes agentúra DPA.

Desaťhodinovú raziu uskutočnil v pondelok Inštitút pamäti národa (IPN), potvrdila Agnieszka Sopiňská-Jaremczaková, hovorkyňa oddelenia IPN zodpovedného za vyšetrovanie komunistickej minulosti Poľska. O obsahu zhabaných zložiek však nepovedala nič. 

Poradca prezidenta Andrzej Zybertowicz dnes vo vysielaní spravodajskej televízie TVN24 povedal, že dokumenty zhabané v Jaruzelského dome by mohli byť jeho prípadnou "poistkou" proti trestnému stíhaniu po tom, ako sa komunisti vzdali moci. 

Jaruzelski, ktorý zomrel v máji 2014, vyhlásil v decembri 1981 v Poľsku stanné právo. 
Poľské médiá špekulovali, že IPN môže pátrať po informáciách o agentovi tajnej služby, ktorý sa volal Wolski a pracoval od 40. rokov pre sovietske orgány. Predpokladá sa, že Wolski mohol byť samotný Jaruzelski, poznamenáva DPA. 

Liberálny denník Gazeta Wyborcza napísal, že IPN zostavila zoznam 21 bývalých komunistických pohlavárov, ktorých chce preveriť v dokumentoch z komunistickej éry. 

Pred dvoma týždňami, po prehľadaní domu zosnulého ministra vnútra Czeslawa Kisczczaka, rozčerili poľskú verejnú mienku obvinenia, že hrdina boja proti komunizmu Lech Walesa mohol byť informátorom tajných služieb pod krycím menom Bolek. 

Walesa tieto tvrdenia poprel a jeho stúpenci obvinili pravicovú vládu, že jedného z predstaviteľov ľavice, ktorý patrí medzi najväčších hrdinov Poľska, sa pokúša očierniť. 
Dokument, ktorý obsahuje údajný Walesov podpis, nebol zatiaľ overený nezávislým zdrojom. 

Viac o téme: Wojciech Jaruzelski
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu