Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

V Kaliningradskej oblasti zadržali litovské bezpilotné lietadlo: Bolo plné cigariet

Ilustračné foto
Ilustračné foto

KALININGRAD - V ruskej Kaliningradskej oblasti zadržali litovské, podomácky vyrobené bezpilotné lietadlo, ktoré páchatelia používali na pašovanie cigariet. Uviedol to dnes pre agentúru ITAR-TASS Oleg Džurajev z miestneho pohraničného oddelenia Federálnej bezpečnostnej služby (FSB).

Stroj s kontrabandom zadržali pohraničníci ešte minulý týždeň. Rusko-litovská organizovaná skupina ho podľa Džurajeva využívala na pašovanie cigariet z Litvy do Ruska. Nevylúčil, že lietadlo mohli využívať aj na iné účely vrátane "nezákonných akcií na ruskom území".

Stroj s rozpätím krídel okolo štyroch metrov bol podľa Džurajeva vyrobený v Litve a bol riadený rádiovým signálom. Na navigáciu mal zabudovaný systém GPS, ktorý umožňoval operátorovi kontrolovať let cez 3D kartu. Mohol niesť vyše desaťkilogramový náklad, ktorý zhadzoval v určenej oblasti z výšky štyroch metrov.

"Bolo to po prvý raz, čo bezpilotné lietadlo kontrolované zahraničným operátorom bolo zadržané na území Kaliningradskej oblasti," dodal Džurajev.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu