Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Obamu kritizujú za Castra aj za fotenie s dánskou premiérkou

Obamu kritizujú za Castra aj za fotenie s dánskou premiérkou Zobraziť galériu (3)
Obamu kritizujú za Castra aj za fotenie s dánskou premiérkou (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Historický okamih utorňajšieho podania si rúk medzi americkým prezidentom Barackom Obamom a kubánskym vodcom Raúlom Castrom na poslednej rozlúčke so zosnulým juhoafrickým exprezidentom Nelsonom Mandelom vyvolalo pobúrenie na strane opozičných republikánov.

Biely dom síce tvrdí, že nešlo o plánované gesto, no podľa jedného z republikánskych lídrov, neúspešného prezidentského kandidáta Johna McCaina to Raúlovi "dalo propagandu". Podľa vplyvného senátora to totiž ešte viac "posilní jeho brutálny diktátorský režim". McCain hovorí, že to bola "jednoducho chyba potriasať si rukou s väzniteľom Američanov".

Prirovnal to zároveň k historickému momentu, keď si vtedajší britský premiér Neville Chamberlain v roku 1938 podal ruku s vodcom nacistického Nemecka Adolfom Hitlerom. Podľa ďalšieho senátora za republikánsku stranu Marca Rubia sa mal Obama Castra "najprv spýtať na tie základné slobody, s ktorými je Mandela spájaný a ktoré sú na Kube zakázané".

Kritika sa na Obamovu hlavu za jeho konanie v Južnej Afrike zniesla aj po zverejnení fotografie, na ktorom si spolu s britským premiérom Davidom Cameronom a dánskou premiérkou Helleou Thorningovou-Schmidtovou robia spoločnú fotku mobilným telefónom príťažlivej severskej líderky. Dialo sa tak počas prebiehajúceho podujatia venovaného poslednej rozlúčke s legendárnym bojovníkom proti apartheidu.

Helle Thorning-Schmidt a Barack Obama
Zobraziť galériu (3)
Helle Thorning-Schmidt a Barack Obama  (Zdroj: SITA)

Fotografia zachytáva trojicu v dobre nálade a úsmevmi na perách. Naopak, vedľa svojho muža sediaca prvá dáma USA Michelle Obamová ich veselosť nezdieľala a iba uprene pozerá na dianie na pódiu. Konanie trojice lídrov sa stretlo s nepochopením a otázkami, či smútočné podujatia sú tou najvhodnejšou príležitosťou na fotenie.

Helle Thorning-Schmidt a Barack
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu