Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Kauza zavraždeného vojaka: Obvinený tvrdí, že ho podrezal "humánne"

Lee Rigby
Lee Rigby (Zdroj: Foto: MoD)

LONDÝN - Jeden z dvoch mužov obvinených z vraždy britského vojaka Leeho Rigbyho na rušnej londýnskej ulici dnes na súde vyhlásil, že svoju obeť zabil tak humánne, ako sa len dalo, keď jej podrezal hrdlo. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

Michael Adebolajo (28) a Michael Adebowale (22) sú obvinení z toho, že v máji autom zrazili 25-ročného vojnového veterána z Afganistanu Rigbyho, keď prechádzal cez ulicu v juhovýchodnej londýnskej štvrti Woolwich. Potom naňho, v stave bezvedomia, zaútočili mäsiarskym sekáčikom a nožmi.

Prokuratúra uviedla, že obaja podozriví následne dovliekli Rigbyho telo do stredu cesty, aby ho videlo čo najviac ľudí. Porota na londýnskom súde Old Bailey si dnes prvýkrát vypočula Adebolajov opis, ako Rigbyho zabili.

Vo videointerview, nahratom poldruha týždňa po útoku, Adebolajo v modrej prikrývke prehodenej cez hlavu a hornú časť tela hovoril polícii, že zabil Rigbyho tak bezbolestne, ako to len bolo možné. "Vystúpili sme z auta a neviem celkom presne, ako som zasadil prvú ranu," uviedol Adebolajo. Pripustil, že Rigby bol po náraze autom ešte živý.

"Najhumánnejší spôsob, akým sa dá zabiť nejaký tvor, je rozrezať mu krčnú žilu... môže to byť môj nepriateľ, ale je to človek," dodal Adebolajo. "Zasiahol som ho na krku a pokúsil som mu odrezať hlavu," uzavrel svoj opis obvinený.

Na otázku, či očakáva, že sa z neho stane mučeník, Adebolajo odpovedal, že sa nevyhýba smrti na bojisku. Jeho obhajca David Gottlieb vysvetlil súdu, že jeho klient sa pokladá za vojaka. Obaja muži, ktorí popierajú spáchanie vraždy, sedeli ticho na lavici obžalovaných, keď na súde púšťali video, pričom len meter od nich sa nachádzalo niekoľko členov Rigbyho rodiny.

Súdny proces bude podľa očakávania trvať ďalšie dva týždne, obhajoba má vystúpiť v pondelok 9. decembra.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu