Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Muž obvinený z vraždy vojaka Rigbyho vyhlásil, že miluje al-Káidu

Lee Rigby
Lee Rigby (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Jeden z dvoch mužov obvinených z vraždy britského vojaka Leeho Rigbyho za bieleho dňa na rušnej londýnskej ulici dnes na súde v prvej výpovedi vyhlásil, že miluje islamistickú militantnú skupinu al-Káida. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters a spresnila, že ide o Michaela Adebolaja.

Adebolajo (28) a spoluobvinený Michael Adebowale (22) sú obvinení z toho, že v máji autom zrazili vojnového veterána z Afganistanu Leeho Rigbyho (25), keď prechádzal cez ulicu vo štvrti Woolwich v juhovýchodnom Londýne. Potom naňho, keď už bol v bezvedomí, zaútočili sekáčom na mäso a nožmi.

Prokurátori vyhlásili, že obaja podozriví následne dovliekli Rigbyho telo doprostred ulice, aby ho videlo čo najviac ľudí. Adebolajo počas dnešnej výpovede na londýnskom súde Old Bailey vyjadril svoj obdiv k al-Káide. Reagoval tak na otázku počas vypočúvania svojím obhajcom - v prítomnosti Rigbyho rodiny.

"Pokladám ich za skupinu mudžáhidov (svätých bojovníkov za islam)," povedal Adebolajo. Uviedol tiež, že sa volá Mudžáhid Abú Hamza, a súdu potvrdil, že bol ženatý a má šesť detí.

"Milujem ich. Sú to moji bratia. Nikdy som ich nestretol, ale milujem ich," vyhlásil o al-Káide. Súd si tiež vypočul, že Adebolajo sa modlil k Alahovi v noc pred útokom na Rigbyho a prosil ho, aby zaručil, že sa útok podarí a zahynie len britský vojak.

Obaja obvinení, Adebolajo a Adebowale, popierajú spáchanie vraždy. Pokladajú sa totiž za vojakov. Rigbyho vražda vydesila celú Britániu a vyvolala protiútoky na moslimov. Súdny proces s oboma mužmi má podľa očakávania trvať tri týždne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu