Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Fatálny omyl: Radikáli v Sýrii popravili vlastného člena!

Sýrski radikáli omylom popravili vlastného člena. Zobraziť galériu (2)
Sýrski radikáli omylom popravili vlastného člena. (Zdroj: www.nydailynews.com)

SÝRIA – Bojovníci z radikálnej organizácie Islamský štát Iraku a Sýrie odrezali hlavu mužovi, ktorý mal byť prívržencom prezidenta Bašíra al-Assada. Neskôr zistili, že bojoval na ich strane.

Tento týždeň bolo na internete zverejnené video, ktoré ukazuje dav radikálov, pred ktorým stojí muž s víťazoslávnym výrazom v tvári. V zdvihnutej ruke drží odrezanú hlavu fúzatého muža, druhou zviera bojovníkov nôž.

sýrski extrémisti popravili vlastného
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: www.nydailynews.com)

Členovia zoskupenia Islamský štát Iraku a Sýrie (ISIS) vyhlasovali, že sťali príslušníka šíítskej milície, teda prívrženca prezidenta Bašída al-Assada. „Ak (al-Assadovi vojaci) vstúpia, nebudú robiť rozdiely medzi stúpencami a odporcami. Prisahám, že budú znásilňovať mužov pred očami žien,“ počuť na amatérskom videu jedného z bojovníkov džihádu.

Podľa hovorcu organizácie ISIS boli sunnitskí extrémisti presvedčení, že sa jedná o zraneného provládneho bojovníka, pretože po príchode do nemocnice kričal mená dvoch postáv, uctievaných v šíítskom islame. Muž mal tiež po zajatí prosiť, aby ho zabili, lebo bol sám presvedčený, že padol do rúk nepriateľa.

Mohamed Fares, vľavo, bol omylom považovaný za provládneho bojovníka.
Zobraziť galériu (2)
Mohamed Fares, vľavo, bol omylom považovaný za provládneho bojovníka.  (Zdroj: www.nydailynews.com)

Nahrávku po jeho poprave však zhliadli aj ďalší rebeli a v odseknutej hlave spoznali svojho veliteľa. Extrémisti v skutočnosti popravili vlastného spolubojovníka Mohameda Faresa, jednému z veliteľov islamistickej skupiny Ahrar aš-Šam, ktorý bol niekoľko dní nezvestný. Teraz vydali vyhlásenie, v ktorom prosia „o pochopenie a odpustenie“.

Vojna v Sýrii trvá už dva a pol roka. Doteraz si vyžiadala viac ako 100 tisíc obetí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu