Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Drsný príbeh tínedžera (19): Toto je jeho cesta od vzorného študenta k džihádistovi

Z Mirzu sa stal svätý bojovník Zobraziť galériu (4)
Z Mirzu sa stal svätý bojovník (Zdroj: sandzacke.rs)

BELEHRAD - Volá sa Mirza Ganić, má devätnásť rokov a pochádza zo Srbska. Na základnej škole ho vyhlásili za najlepšieho žiaka, na gymnáziu mal samé jednotky. Dva mesiace pred koncom školského roka ale odišiel do Sýrie, kde sa stal svätým bojovníkom, tzv. džihádistom. Dnes sú pre neho všetci, ktorí zostali doma, nepriatelia. Dokonca aj matka, strýko a doterajší priatelia, píše belehradský denník Blic.

O mladíkovi Mirzovi z Nového Pazaru (oblasť na juhu Srbska s veľkým podielom moslimského obyvateľstva) sa doma nahlas nehovorí. Od tej doby, čo sa vie, že odišiel do Sýrie, všetci jeho meno len šepkajú. "Nechaj ma na pokoji, to sú vahábitovia , je to nebezpečné," odpovedajú ľudia na otázku prečo.

vyprevádza Ganičova matka Šadija novinára z dvora domčeku v dedine Gornje Sebečevo.

Strach neskrýva ani Mirzov strýko Dzemaili Ganič, ktorý počas rozhovoru stále pokukuje na cestu, či neprichádza nepozvaný host. hovorí Dzemaili.

Drsný príbeh tínedžera (19):
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: sandzacke.rs)

Príbeh o tom, ako vzorného tínedžera a dobrého žiaka získali vahábitovia (sekta známa prísnym výkladom islamu) , Dzemailiho rozrušil. vysvetľuje príbuzný a dáva sa do plaču.

Drsný príbeh tínedžera (19):
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: sandzacke.rs)

Naposledy sa vraj Mirza ozval svojej rodine pred dvoma mesiacmi. Keď mu ale povedala, že vôbec nevie, čo robí, a že pácha hriech, označil strýka aj matku za najväčších nepriateľov. "Povedal, že vedie svätú vojnu a bude mu cťou zomrieť. Potom zavesil a už sme o ňom nepočuli," pokračuje Dzemaili a dodáva, že pred dvoma mesiacmi chlapcov otec odišiel do Nemecka za prácou. Nikto z dediny však tomu neverí; podľa ľudí odišiel do Turecka, aby sa pokúsil syna nájsť a priviesť ho späť domov.

Riaditeľ novopazarského gymnázia Zoran Stojisavljevic sa o svojom niekdajšom študentovi nechcel príliš baviť ani po telefóne. "Chodil k nám, bol to dobrý žiak. Ale nespájajte ma s tým príbehom, je to nebezpečná téma, Úprimne povedané, bojím sa. Požiadal som profesorov , aby o Mirzovi tiež mlčali," povedal o žiakovi, ktorý až do poslednej chvíle pred odchodom nedal na sebe poznať náklonnosť k radikálnemu islamu alebo zbraniam.

Mirovi susedia si ale spomínajú na udalosti z mešity, ku ktorým došlo krátko pred jeho odchodom. "Vyhodili ho, keď sa začal správať divne pri modlitbách. Nechal si narásť bradu a jedného mladšieho žiaka sa snažil prehovoriť, aby nasledoval jeho cestu. Našťastie tomu náš kazateľ zabránil a Mirzu vykázal von," uviedol jeden z dedinčanov.

Pre Šadiju Ganičovú je jej syn už dávno mŕtvy. "Prosím vás odíďte z môjho domu. Spôsobujete mi problémy, ktorých mám sama dosť. Stratila som syna, to najdôležitejšie v mojom živote," odpovedá žena na tvrdenie o tom , že Mirza predsa žije.

Drsný príbeh tínedžera (19):
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: sandzacke.rs)

Nedávno sa Ganič preslávil tým, že sa na Facebooku vyhrážal smrťou podpredsedovi srbskej vlády Rasimu Ljajičovi a ministrovi bezpečnosti Bosny a Hercegoviny Fahrudinovi Radončičovi (ktorí rokovali o tom, ako zabrániť odchodu mladých moslimských fanatikov z oboch krajín práve do Sýrie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu